În preajma sărbătorilor de iarnă, pe social media circulă zeci de mesaje cu avertismente despre efectele artificiilor și petardelor asupra animalelor de companie. În ultimii ani, tot mai multe voci din sfera ONG-urilor atrag atenția și asupra efectelor pe care artificiile le au asupra mediului înconjurător, animalelor, dar și asupra oamenilor.
„Calitatea aerului și mediul înconjurător este afectată de petarde și focurile de artificii, având în vedere că acestea elimină, într-o scurtă perioadă, o cantitate de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul.
[eadvert]
Pe lângă emanațiile de gaze și de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile și de eliberarea în atmosferă a unor concentrații importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri. Particulele care cad la pământ în urma detonării, pătrund în sol și în apele freatice, care pot avea efecte negative asupra mediului înconjurător”, ne-a transmis Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.
George Togor, președintele Ecotop ne-a explicat că oxidanții de culoare, combustibilul care întreține și condiționează scânteia, diferiți lianți din compoziția artificiilor generează, în doar câteva minute, „cantități imense de particule poluante, cu sulf, azot, fosfor, dioxid și monoxid de carbon, particule fine de praf etc., ioni de metale, ioni solubili în apă, fum”.
„Întotdeauna, după aceste «spectacole», calitatea aerului cunoaște o depreciere accentuată și brutală, mai ales pe vreme calmă, fără vânt. Deșeurile de ambalaje, tuburile, conțin plastic ce nu poate fi reciclat. Cât despre efectele asupra animalelor a spectacolelor cu artificii, cele mai vizibile și mai puțin periculoase sunt cazurile de pierderi”, a explicat Togor.
Acestora, se adaugă și efectele asupra animalelor. „Există documentate cazuri de mortalități la păsări afectate de minutele de spectacol cu artificii, care ajung să se lovească de pereți, ferestre în zborul lor dezorientat cauzat de zgomotele puternice și lumini”, a adăugat sursa citată.
Natura afectată, orașe și mai poluate
„În principal, fauna este afectată prin poluare luminoasă și fonică, fapt ce crează perturbări mai ales în rândul păsărilor dar nu numai, dacă luăm în considerare faptul că aceste dispozitive sunt folosite cu preponderență în zone urbane. La fel cum noi avem nevoie de somn, mai ales pe timpul nopții, la fel au și păsările care odată trezite pot să zboare dezorientate în întuneric și să se lovească de diverse obiecte, provocându-le răni sau chiar decesul.
De asemenea, sunt de luat în considerare și gazele pe care dispozitivele le emană în momentul în care sunt activate. Aceste gaze sunt de cele mai multe ori toxice pentru orice organism viu”, ne-a explicat și Andrei Acs, specialist în cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.
El mai precizează că utilizarea artificiilor afectează și mai mult poluarea orașelor.
„Trăim în orașe în care gradul de poluare este ridicat iar prin folosirea acestor dispozitive, practic, contribuim și mai mult la degradarea sănătății noastre. Ar fi important ca ele să fie limitate sau chiar interzise, deoarece chiar dacă ne bucurăm de culorile și formele pe care le generează odată activate, la finalul zilei, tot noi ajungem sa fim cei afectați”, subliniază Acs.
Urgențe la veterinar, în noaptea dintre ani
Medicul veterinar Ioana Dalea susține că speriate de zgomotele puternice, fum și praf, animalele de companie reacționează instinctiv la artificii și petarde, „căutând să se refugieze de pericol, unele ajungând să sufere accidente, răniri sau să nu se mai reântoarcă niciodată acasă”.
Ea atrage atenția asupra faptului artificiile accentuează crizele de epilsepsie la animale, dar sunt și cazuri în care le provoacă, fără ca animalul să fi suferit o astfel de criză înainte.
„Cățelului, pisicii nu pot să îi spui că urmează bum. Ele disperă, intră în șoc, li se accentuează crizele de epilepsie sau fac crize epileptiforme chiar și animale de companie care nu aveau înainte astfel de patologie. Deja avem, de la primele pocnitori, pacienți hiperactivi, cu anxietate, care fac crize epileptice. Foarte multe urgențe în noaptea de Revelion, foarte multe urgențe la ora 12 noapte și ține tot așa încă o săptămână sau două după sărbătorile de iarnă”, subliniază medicul veterinar.
Sfatul ei, pentru săpânii animalelor de companie sunt: să își cipeze câinii, pentru a putea fi găsiți în cazul în care fug de acasă, cățeii care sunt ținuți în curte să fie într-un loc bine împrejmuit, de unde să nu poată să fugă, stăpânii să rămână cu animalele de companie, dacă e posibil, și animalele să fie băgate în casă, dacă se poate.
„Și anxiolitic de uz veterinar pe bază de valeriană, dat deja cu o săptămână înainte”, recomandă Ioana Dalea.
Chimia artificiilor
În articolul „Latura întunecată a Artificiilor – Chimia efectelor lor asupra mediului” de pe site-ul compoundchem.com, autorul explică efectele componentelor din artificii, asupra mediului.
„Ele (n.red. artificiile) lasă în urmă miliarde de particule mici, o amestecătură chimică complexă, născută din diversele componente care au alcătuit artificiul. Materiile particulare rămase după dispariția unui foc de artificii reprezintă una dintre cele mai semnificative probleme de poluare, și una la care oamenii de știință s-au uitat cu atenție”, explică autorul.
El spune că cea mai mare problemă o reprezintă cele mai mici particule rămase în atmosferă, în general denumite materie particulată (PM).
„De obicei, materia particulată este împărțită în două categorii de interes: PM10, care se referă la particule cu un diametru de 10 micrometri sau mai mic, și PM2.5, care se referă la particule cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai mic. În scopuri de comparație, un fir de păr uman are un diametru de 50-70 de micrometri. După un spectacol de artificii, mai multe studii au arătat că concentrația de materie particulată în atmosfera locală crește semnificativ pentru zile după spectacol. (…) în Germania, nivelurile de particule au atins de 26 de ori limita recomandată de 50 de micrograme pe metru cub de aer, cu date care sugerează că în întreaga țară au fost emise în atmosferă peste 4.000 de tone de particule din cauza spectacolelor de artificii. Între timp, un studiu în SUA a constatat că concentrațiile de particule au crescut cu până la 370% în primele 24 de ore după un spectacol de artificii de Ziua Independenței”, mai arată sursa citată.
Particulele rămase în aer pot fi inhalate și sunt cauza mai multor probleme respiratorii sau pot agrava bolii precum astmul. „Expunerea pe termen lung la materie particulată este asociată cu boli respiratorii și cardiovasculare”, precizează articolul. Însă autorul atrage atenția că și culorile artificiilor, care provin din compuși ai diferitelor metale, reprezintă o sursă de poluare.
„Particule mici ale acestor metale sunt dispersate de exploziile artificiilor; baria, compuși ai căror pot fi utilizați pentru a da culori verzi, este un astfel de exemplu”, mai arată sursa citată.
„Pe lângă metale, un alt tip de compus poate cauza probleme. Compușii de perchlorat sunt utilizați în unele artificii ca oxidanți – compuși chimici care eliberează oxigen și ajută la alimentarea reacției de ardere în interiorul artificiului. Percloratul poate contamina apa atunci când se așează la pământ după spectacolele de artificii, iar studiile au arătat că concentrația de perclorat în corpuri de apă din apropiere poate crește semnificativ, în unele cazuri crescând cu peste 1000 de ori față de valoarea medie obișnuită. Percloratul poate prezenta un pericol pentru organismele acvatice, dar în unele cazuri poate reprezenta și un pericol pentru noi. Există îngrijorarea că ingestia de perclorat ar putea interfere cu producția de hormoni tiroidieni dacă ajunge în corp”.
Articolul vorbește și despre efortul oamenilor de știință de a produce artificii „mai ecologice”
STOP Petardelor!
Parlamentarul USR Radu Molnar a depus un proiect de lege pentru interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.
„Conform datelor statistice ale Direcției de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, între 2020-2021 au avut loc 77 de răniri, iar între 2021-2022 alte 65. 84% dintre ele sunt cauzate de ceea ce numim «petarde», iar majoritatea victimelor sunt copii și tineri. Iar pe lângă accidentele umane contabilizate, au loc mii de traume fizice sau psihice în rândul animalelor.
Deși rănirile directe sunt cele mai vizibile, sunetele puternice lasă animalelor traume pe termen lung. Numărul acestor accidente nu-l regăsim în statistici, însă petițiile cu zeci de mii de semnături prezintă o imagine tristă”, a transmis parlamentarul.
Trimite articolul
XTurnătoriile.
Cuptoarele pe combustibili fosili cu filtrele de evacuare colmatate
Camioane, autoutilitare cu norme de poluare mai mici de EURO 5
Autoturisme și autoutilitare cu filtre de particule anulate “din soft”
Utilaje de construcții vechi.
Sobele pe lemne și cărbuni.
Și peste toate acestea, gluma de mai jos:
APM Bihor: „Calitatea aerului și mediului înconjurător este afectată de petarde și focurile de artificii”
Într-adevăr, nu au fost definite limitele (perimetrul) “mediului înconjurător”.
Să își facă organele statului treaba ca să ne putem bucura de focurile de artificii fără grija poluării.
Toată lumea este de acord că petardele sunt un pericol pentru siguranța oamenilor.
Încă n-a pornit minunea de fabrică de anvelope cu zero CO2, să vedem cu cât vor crește PM-urile, monoxizii de Azot și CO din “mediul înconjurător” în zona turistică Băile Felix 😄
Exact ! Din cauza petardelor puşcate de prunci şi uneori de adulţi infantili, de anu nou, e planeta poluată. Şi din cauza flatulențelor bovinelor şi cabalinelor s-a distrus stratul de ozon.
Cu alte cuvinte ,din cauza pocnitorilor şi a băşinilor vacilor se duce planeta de râpă.