Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul facultăţii de Protecţia Mediului organizează, în perioada 27-29 aprilie, aplicaţia practică jubiliară pentru studenţii anului III de la specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice.
„În urmă cu 10 ani, la iniţiativa prof.univ.dr.ing. Nicu Cornel Sabău, Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea, organiza cu studenţii din anul III, o aplicaţie practică privind protecţia mediului în Munţii Apuseni şi în alte zone din judeţele Bihor, Cluj, Alba şi Hunedoara. Iniţiativa a avut un succes deosebit în rândul studenţilor şi an de an, la buna ei reuşită a avut un aport deosebit şef lucrări dr.ing. Radu Brejea”, a precizat prof. univ. dr. ing. Cornel Domuţa, directorul de Departament.
De-a lungul anilor, la aplicaţia practică au participat şi alte cadre didactice din departament: Tamara Romocea, Monica Costea, Eugenia Şerban, Nandor Köteles, Valentin Negrău, Cornel Domuţa.
Aplicaţia vizează mai multe obiective: barajul de pe Someş de la Gilău, grădina botanică din Cluj-Napoca, Situl „Natura 2000” de la Turda, fosta S.C. Ampelum Zlatna, cariera de exploatare şi uzina de preparare a cuprului S.C. Cupru Min S.A. Abrud de la Roşia Poieni, cariera de exploatare a aurului şi galeriile romane de la Roşia Montană, Gheţarul de la Scărişoara, Groapa Ruginoasă de la Arieşeni, iazul de decantare a exploatării miniere Băiţa şi perimetrul etalon de combatere a eroziunii solului de la Pocola.
„Pe lângă caracterul aniversar, aplicaţia practică din acest an va fi inedită, întrucât la Roşia Montană se va lua poziţie împotriva exploatării aurului cu cianuri de către Gabriel Resources şi va fi citit un «Manifest pentru Protecţia Mediului la Roşia Montană», care va fi înmânat conducerii companiei”, a explicat Cornel Domuţa.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!