Proiectul respectiv va fi depus pentru finanţare pe Programul de Cooperare Elveţiano – Român. Proiectul este în valoare de 293.000 de franci elveţieni, din care Consiliul Judeţean Bihor ar contribui cu 15% din totalul sumei.
Se doreşte achiziţionarea de echipamente specifice, iar instruirea ar urma să aibă loc într-un Centru modular, din conteinere, ce ar putea fi amplasat oriunde. CJ Bihor are în vedere Arieşeni – Vârtop pentru această activitate.
Cum majoritatea celor care sunt implicaţi în Salvamont şi Salvaspeo sunt voluntari, ideea este ca aceştia să fie instruiţi de către traineri autohtoni, dar şi elveţieni. În acest sens, Bihorul are un protocol de colaborare cu cantonul elveţian St. Gallen. „Dorim să fie un centru de instruire permanentă pentru cei ce vor să fie salvatori montani. Un centru pentru tot ce înseamnă instrucţie, cu spaţiu dotat, pregătit. Se are în vedere achiziţionarea de echipamente specifice salvării montane şi de urgenţă”, ne transmite Horia Carţiş, consilierul preşedintelui Cornel Popa. În cadrul proiectului, ar fi amenajat chiar şi un mic poligon, s-ar achiziţiona maşini, echipamente necesare salvamomntiştilor şi se va întocmi un manual al salvatorului montan. „Biblia lui”, precizează Carţiş. „Tot proiectul se derulează împreună cu elveţienii din St. Gallen, cu transferul aferent de know-how, pentru o mai bună structurare a salvamontiştilor noştri. S-ar crea acel manual, pentru că vrem ca voluntarul să poată să înţeleagă mult mai uşor ce înseamnă această activitate şi ca oricine să poată deveni salvator montan. După trei luni să poată fi oricând folosit ca salvator montan”, a detaliat Horia Carţiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!