Cu cel mai nou spectacol al Teatrului Regina Maria a început Festivalul Internaţional de Teatru Oradea în Sala Mare. Înainte însă, primele aplauze le-a primit managerul teatrului, actriţa Elvira Rîmbu, căreia colegii i-au pregătit o surpriză. Pe scenă a urcat criticul de teatrul Elisabeta Pop, fost secretar literar la teatrului orădean, care a făcut un Laudatio. A menţionat şcoala rusă care şi-a pus amprenta în formarea profesională a Elvirei Rîmbu. De altfel, actriţa mărturiseşte pe site-ul său: „Am plecat de acasă să studiez arta dramatică, la Institutul de film (VGIK) din Moscova. Aveam 15 ani… Țin minte că era o concurență acerbă, 875 de candidați pe un loc, însă am reușit și, în următorii ani m-am dedicat întru totul studiului metodic, a însușirii celor mai profunde taine ale actoriei. Am absolvit facultatea ca șefă de promoție”.
Elisabeta Pop apreciază faptul că este printre puţinii actori care îşi studiază foarte mult personajul, citind tot ce se poate citi despre el. „Actoria pentru mine înseamnă să nu fac parte din marea majoritate care nu are nimic de spus, înseamnă ca eu însămi să nu mă plictisesc niciodată, înseamnă posibilitatea de a împărtăși celorlalți idei, gânduri, emoții, înseamnă încercarea de a schimba sufletele oamenilor așa cum cred eu că ar trebui sa fie”, mărturiseşte Elvira Rîmbu pe site. Pe scenă a fost deosebit de emoţionată atunci când a primit din partea directorului teatrului, Andrian Locovei, un buchet de trandafiri şi o plachetă pentru 30 de ani de activitate teatrală, din care 27 pe scena teatrului orădean.
Copiii, vedetele
S-a ridicat cortina. În spectacolul „Sunetul Muzicii” vedetele au fost categoric copiii, cei mari trecând oarecum în planul doi. Subiectul fiind binecunoscut, atenţia spectatorilor a fost ţintită pe evoluţia micilor actori de pe scenă. Atent conduşi de guvernanta Maria, jucată cald şi cu protecţie maternă de către actriţa Adela Lazăr, copii au jucat fără bâlbe şi greşeli – deşi publicul ar fi fost îngăduitor în faţa oricărei ezitări. Dar au jucat şi au cântat ca nişte mici profesionişti dând hotărâţi replica celor mari de pe scenă. Pe lângă copii, cu acest spectacol şi-a făcut debutul în echipa de actori a Trupei Iosif Vulcan, Maria Teișanu, absolventă a Facultății de Teatru din Cluj-Napoca, actrița care joacă rolul Liesl von Trapp.
Fiecare cântec a fost însoţit de aplauze la scenă deschisă, finalul spectacolului ridicând sala în picioare. Atât regia cât și coregrafia spectacolului sunt semnate de Mihaela Bogdan, scenografia spectacolului este creată de Amalia Buie, iar muzica este interpretată de formația „Sinfonietta Varadinum”, dirijor fiind maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea.
„Sunetul Muzicii” este un spectacol de familie.
Duminică seara au fost foarte mulţi copii şi părinţi în rândul spectatorilor, şi cu siguranţă vor mai fi şi la spectacolele viitoare. Acum ar fi momentul ca părinţii să le explice copiiilor comportamenul pe care aceştia ar trebui să îl aibă într-o sală de teatru, pentru că vorbitul tare şi mâncatul chipsurilor în timpul spectacolelor – aşa cum au fost câteva exemple rătăcite în sală duminică seara – cu siguranţă deranjează ceilalţi spectatori şi este o lipsă de respect atât faţă de aceştia, cât şi faţă de cei de pe scenă. Faptul că părinţii îşi duc copiii la teatru este un mare câştig pentru cei mici, şi este păcat ca educaţia culturală să nu meargă până la capăt.
A treia zi de FITO
Miercuri, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, spectacolul de la ora 18:00 de la Sala Arcadia, inclus în concurs, este „Before breakfast” de Eugene O`Neil, regia: Andrei și Andreea Grosu, spectacol al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Este povestea a doi oameni, într-o cameră înghesuită cu amintiri şi o cafea aburindă pe masă, cu frici, cu reproşuri, cu cuvinte nerostite în care totul poate avea un final, sau totul o poate lua de la capăt.
La Sala Mare, de la ora 20:00, se va juca „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău, spectacol al Teatrului „Eugene Ionesco” din Chișinău. Este povestea lui Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie, care îşi petrece în spital ultimele 12 zile din viaţa sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă.
[related-post post_id=”2250883″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!