Conform directorului coordonator al APIA Bihor, Traian Abrudan, scopul acestui control este de a stabili existenţa faptică în teren a animalelor pentru care se solicită subvenţie atât numeric cât şi al codului de crotalie menţionat în lista animalelor anexată cererii de subvenţie. Controlul efectiv se desfăşoara în locaţia menţionată în cererea de subvenţie şi pentru acest fapt fermierii trebuie să asigure în perioada de control prezenţa animalelor în locaţia respectivă şi să permită accesul inspectorilor în exploataţie.
Animale
Numărul de animale consemnat ca rezultat al controlului la faţa locului urmează a fi verificat administrativ în baza naţională de date (RNE). În funcţie de această verificare se stabileşte numărul de animale eligibile pentru primă.
„Pentru a duce la îndeplinire această activitate au fost constituite conform Ghidului de control la faţa locului un număr de şapte echipe mixte formate din funcţionari APIA Bihor şi ai Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie (UARZ) Bihor desemnate a efectua aceste controale în raza centrelor locale APIA Bihor”, a punctat directorul coordonator al APIA Bihor.
La nivelui Centrului Judeţean al APIA Bihor au fost depuse 998 cereri pentru 227.011 capete de ovine şi 150 cereri pentru 10.154 capete de caprine.
„În eşantionul de control stabilit aleatoriu de către APIA Bucureşti au fost cuprinse un număr de 15% cereri şi anume 164 de exploataţii, respectiv 64.643 capete de animale”, a precizat Traian Abrudan.
Fermii trebuie să ştie de asemenea că în aceeaşi periodă se desfăşoară şi controlul celor 30 de exploataţii noi înfiinţate (915 capete )de bovine. Acţiunea va fi desfăşurată de către funcţionarii Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie (UARZ) Bihor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!