Sprijinul cuplat se adună cu ajutorul naţional tranzitoriu plătit din bugetul de stat. Anul trecut, ANT a fost 503 lei/cap de vita de carne şi 121 de lei/tona de lapte livrată, comercializată.
Astfel, subvenţia pe care o va încasa pe 2015 un crescător de bovine de lapte sau de carne este de trei ori mai mare decât în 2014. S-a calculat că un fermier va primi aproximativ 1.600 lei/cap de animal.
Cei care pot beneficia de aceşti bani trebuie să îşi ia anumite măsuri de precauţie, având în vedere ca angajaţii APIA vor urmări urmatoarele aspecte: vaci de lapte, respectarea locaţiei declarate pentru control, existenţa celor două crotalii aplicate şi corespondenţa dintre numărul şi numerele de identificare. Se verifică şi înregistrarea în Registrul Naţional al Exploatatiilor (RNE) conform raportului extras cu o zi înainte de control sau chiar în ziua controlului, paşaportul animalului în original, existenţa Registrului individual al exploataţiei, înregistrarea corectă în Registrul individual al exploataţiei, sexul animalului, adeverinţa de înscriere în Registrul genealogic al rasei pentru fiecare animal în parte, contractul de furnizare a laptelui încheiat pentru cel puţin 6 luni, în cazul în care există o cotă de livrare, documente fiscale de comercializare a laptelui sau carnetul de comercializare, în cazul în care există o cotă de vânzare directă.
Reguli
Vacile de carne nu trebuie să aibă o vârstă mai mare de 12 ani, iar la tauri de 6 ani, la data limită de depunere a cererii. Dacă s-au pierdut crotalii, fermierul trebuie să prezinte un document justificativ, formularul F3, emis cu maxim 30 de zile înainte de înştiinţarea controlului.
Dacă fermierul aflat în verificări nu permite accesul reprezentanţilor APIA, cererea lui de plată devine neeligibilă. De acest sprijin culpat vor beneficia fermele care au peste 10 capete de animale. Sprijinul cuplat se acordă până la 250 de capete de animale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!