BIHOR. Termenul de depunere a cererilor de finanţare pentru accesarea schemei de ajutor de stat pentru silvo-mediu şi climă a fost prelungit până pe 4 octombrie, ora 14:30, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
APIA CJ Bihor preia cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, Intervenția „DR-07 Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024, din cadrul PS PAC 2023 – 2027, pentru care se încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.
În cadrul schemei, beneficiarii – proprietari de terenuri in FFN – persoane fizice si juridice, unități administrativ-teritoriale și asociații ale proprietarilor de terenuri prevăzuți anterior, participă cu toată suprafața deținută de acesta într-o unitate de producție/ sau protecție, suprafața este de minim 100 ha și trebuie să fie identificabilă în IPA Online.
În cadrul schemei, sunt compensate două tipuri de angajamente, ale căror cerințe specifice sunt încadrate în următoarele două pachete: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște și Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. (Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu Pachetul 1).
Intensitatea finanțării publice nerambursabile acordate în baza prezentei scheme este de 100%, iar valorile plăților compensatorii acordate sunt următoarele:
- 38 € pe an și pe hectar pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1;
- 137 € pe an și pe hectar pentru suprafața anuală pentru care se solicită finanțare în cadrul Pachetului 2.
Cerințele specifice Pachetului 1 – Asigurarea de zone de liniște
La nivelul județului Bihor a fost accesat doar Pachetul 1. Prin acest pachet se urmărește în principal asigurarea condițiilor optime de cuibărit, adăpost și hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere.
Totodată, prin menținerea unei consistențe crescute a arboretelor, capacitatea pădurii de a contribui la reducerea concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă prin sechestrarea carbonului și adaptare la efectele schimbărilor climatice, precum și la creșterea retenției scurgerilor de suprafață (în cazul viiturilor) va fi îmbunătățită.
Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimitează o zona de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței eligibile angajate, delimitată prin limite parcelare sau subparcelare. În situația în care solicitantul deține în proprietate terenuri forestiere situate în mai multe UP-uri (administrare de același ocol silvic sau de ocoale silvice diferite), delimitarea zonei de liniște compacte de minimum 20% se va asigura la nivelul fiecărei UP. Zona de liniște compactă din cadrul unei UP nu poate avea o suprafață mai mică de 20 ha.
Zona de liniște stabilită prin cererea de sprijin se menține pe toată perioada de 5 ani a angajamentului, cu excepția cazurilor de forță majoră.
În cadrul zonelor de liniște pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrări de împădurire, ajutorarea regenerărilor naturale, întreținere a culturilor și a semințișurilor până la realizarea stării de masiv, descopleșiri, degajări, depresaje și curățiri, precum și lucrări de reconstrucție ecologică, care se continuă din perioada premergătoare angajamentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!