Evenimentul se desfăşoara anual. Anul acesta subcomisia s-a întrunit pe teritoriul Romaniei, iar organizator a fost Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.
Agenda subcomisiei a cuprins teme precum evaluarea rezultatelor analizelor fizico-chimice şi biologice pentru anul precedent, evaluarea activităţii de intercomparare între laboratoare, poluările accidentale cu efect transfrontalier precum şi rezultatele armonizării metodologiei de lucru privind indicatorii biologici.
Ape calitative
Conform prevederilor Regulamentului pentru urmărirea calităţii apelor pe râurile care formează sau traversează frontiera româno-ungară, experţii celor două ţări au efectuat recoltări de probe de apă, cu frecvenţă lunară, din râurile Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureş.
Rezultatele analizelor indicatorilor biologici în secţiunile de frontieră, au concluzionat că evaluarea finală a stării ecologice este identică în majoritatea cazurilor atât în România precum şi a celor din Ungaria. Acolo unde au survenit diferenţe se datorează metodologiei de lucru care, la ora actuală este în curs de armonizare, spun experţii ABA Crişuri.
„Un aspect important, şi care urmează dezbatut în primavara anului 2011 este armonizarea metodologiilor de prelevare, analiză şi evaluare a sistemelor de clasificare din punct de vedere al indicatorilor biologici” a declarat Magyari Maria, director tehnic ABA Crişuri. În ceea ce priveşte poluarea accidentală, experţii subcomisiei au constat că în anul precedent pe cursurile de apă în discuţie nu s-au înregistrat poluări accidentale care să afecteze frontiera romano-ungară.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!