Conform Administraţiei Bazinale de Apă „Crişuri” la ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru, în localităţile Tinca, Talpoş pe râul Barcău, în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod, în localitatea Holod. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, marea majoritate se vor afla sub cotele de atenţie.
Începând din 8 aprilie şi până în data de 19 aprilie, reprezentanţii ABA se vor desfăşura acţiuni de verificare la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri. În mod special se va verifica stadiul salubrizării cursurilor de apă, a rigolelor şi a canalelor de scurgere dat fiind că în urma apelor au rămas tone de gonoaie.
În seara zilei de sâmbătă, 6 aprilie 2013, în intervalul orar 18:00-21:00 PM, au fost depăşite cotele de inundaţii în localităţile Talpoş pe Crişul Negru, în localitatea Hidişel, pe valea Topa şi în localitatea Holod, pe Valea Holod. De asemenea, s-a depăşit cota de inundaţie şi pe râul Barcău în localităţile Marghita şi Marca. Canalul colector, care face legătura între Crişul Repede şi Crişul Negru, a atins nivelul maxim la mirele de exploatare: Cefa, Homorog, Tulca şi Mociar.
În intervalul 5-6 aprilie 2013, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometeorologice din localităţile Vadul Crişului (40,6 l/mp), Stâna de Vale (42,0 l/mp), Topa de Criş (30,8 l/mp), Hidişel (30,5 l/mp) şi Oradea (17,0 l/mp).
Afectate
Conform datelor furnizate de ISU „Crişana”,în data de 8 aprilie, în judeţul Bihor au fost afectate 27 localităţi, 20 de anexe gospodăreşti, 12 grădini, 6 poduri, 20 podeţe, 2.861 ha teren arabil şi 535 ha păşuni şi 12 km de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. „De asemenea, a fost afectată şi o construcţie hidrotehnică, şi anume barajul de la Corbeşti, unde apa a trecut cu 40 de cm peste lucrare. De menţionat este faptul că această lucrare este în faza de execuţie şi după retragerea apelor se vor putea constata mai exact nivelul pagubelor”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
La ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru, în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind (AR), pe râul Barcău, în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod, în localitatea Holod. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, marea majoritate se vor afla sub cotele de atenţie.
Conform reprezentanţilor ABA Crişuri începând din 8 aprilie, şi până în data de 19 aprilie, se vor desfăşura acţiuni de verificare la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri. În mod special se va verifica stadiul salubrizării cursurilor de apă, a rigolelor şi a canalelor de scurgere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!