Bazinul hidrografic Crişuri cuprinde un număr de 365 cursuri de apă codificate, lungimea reţelei hidrografice fiind de 5.785 km, adică 7,3% din lungimea totală a reţelei hidrografice a ţării şi o densitate de 0,39 km/kmp.
„În raport cu resursele de apa de 394.700 mii mc la ape de suprafaţă şi 350.000 mii mc la ape subterane, cerinţa de apă a utilizatorilor la nivelul anului 2009 a fost de 122.504 mii mc, faţă de care s-a realizat 105.807 mii mc, din subteran 52.917 mii mc şi 69.587 mii mc din suprafaţă”, a precizat Raluca Straţi, purtărorul de cuvânt al Administraţiei Bazinală de Apă (ABA) Crişuri.
Conform reprezentanţilor ABA Crişuri, resursele de apă din Bihor satisfac integral folosinţele de apă, existând la nivel de bazin şi un disponibil de apă, atât la resursele de suprafaţă cât şi la cele din subteran, pentru dezvoltarea unor noi activităţi industriale cât şi pentru alimentările cu apă pentru populaţie.
În caz de secetă, în bazinul hidrografic Crişuri, există două sectoare de râu deficitare. Este vorba despre râul Crişul Alb în zona localităţii Brad şi pe râul Barcau, pe cursul superior în zona Suplacu de Barcău. Pe ambele sectoare se află în execuţie lacuri de acumulare. În general, localităţile care au probleme în alimentarea cu apa în caz de secetă sunt cele unde alimentarea se realizează din fântâni individuale.
Monitorizare
În cadrul Sistemului Naţional de Supraveghere a Calităţii Apelor, în anul 2009, au fost urmăriţi prin analiza fizico-chimică 1.910 km şi 1.886 km urmăriţi prin analize biologice.
„Calitatea resurselor naturale de apă de suprafaţă este influenţată de modul de utilizare în prezent a acestora. Evacuarea în receptori naturali de către unii agenţi economici şi regii autonome a apelor uzate neepurate sau insuficient epurate precum şi evacuarea directă de către unele comunităţi locale de deşeuri în ape sau pe malurile acestora, precum şi aportul de poluanţi proveniţi din surse difuze, fac ca din lungimea cursurilor de apă urmărite prin analize fizico-chimice şi biologice realizate de laboratorul ABA Crişuri, 584 km să se situeze în stare ecologică moderată”, concluzionat Raluca Starţi.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!