Zilele acestea s-a finalizat acţiunea de verificare a modului în care autorităţile locale au salubrizat cursurile de apă, au realizat şi întreţinut şanţurile şi rigolele în localităţile pe care le administrează. In cadrul verificărilor au fost vizate 80 de localităţi din bazinele: Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier.
„Timp de două luni, comisiile au verificat în teren nu mai puţin de 49 de cursuri de apă, iar la final, pentru fiecare administraţie locală, au stabilit un plan de măsuri. Amintim faptul că, toate primăriile bihorene au fost instruite, cu ani în urmă, în ceea ce priveşte bunele practici în gospodărirea apelor tocmai pentru a le uşura munca în aplicarea normelor legale ”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.
Măsuri
În cazul comunelor Tileagd, Cefa, Nojorid, Mădăras, Tăuteu şi Ineu s-a stabilit ca, până la finele lunii mai, să se cureţe toate şanţurile şi rigolele de vegetaţia crescută excesiv astfel încât, în cazul unor ploi abundente, să se poată asigura scurgerea apelor. O altă măsură vizează primăriile Aleşd şi Sîmartin în ceea ce priveşte montarea de plăcuţe avertizoare, în apropierea cursurilor de apă, privind interzicerea depozitării deşeurilor. Tot până la finele lunii mai, primăria comunei Pietroasa va elimina depozitul neconform de deşeuri de pe malul stâng al Crişului Pietros.
În municipiului Oradea, în apropierea intersecţiei dintre str. Calea Aradului şi str. Octavian Goga, de pe maulul drept al pârâului Peţa se va elimina depozitul neconform de deşeuri inerte provenite din construcţii. Pe râul Crişul Repede, în apropierea podului din Ioşia, primăria Oradea va salubriza zona de deşeurile de tip PET şi de vegetaţia uscată.
Comisiile de verificare au fost constituite din reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor şi reprezentanţi din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform „Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale pe cursuri de apă” administraţiile locale au responsabilitatea de a salubriza toate cursurile de apă, de a întreţine şanţurile şi rigolele şi de a asigura secţiunile de scurgere în zona podurilor şi podeţelor de pe întreg teritoriul administrativ al municipiilor, oraşelor şi comunelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!