Iniţial, şi-au propus să le arate colegilor de şcoală cele mai interesante experimente din fizică, chimie, biologie. Apoi au ajuns la concluzia că ar trebui să aplice pe Fondul Ştiinţescu un proiect care are rezultate concrete. Coordonatorul proiectului, gojdistul Alex Slavoia, mărturiseşte că intenţia sa a fost ca ceilalţi elevi pasionaţi de ştiinţe să fie nu doar în postura de a asista la demonstrații de reacții chimice, ci să şi realizeze singuri toate experimentele necesare pentru a ajunge la un anumit scop. Iniţial, „părinţii” proiectului „Gojdu STEM Club” au fost Alex Slavoia şi colegul său de bancă, Vlad Iliescu. Apoi, în echipă au intrat gojdişti cu rezultate în domeniul STEM: Vlad Iova – chimie și fizică, Rareș Blidar – chimie și biologie, Florin Sabău – informatică și robotică. Proiectul va fi implementat sub coordonarea profesoarelor Anița Luncan și Andreea Erdeli. Elevii de la „Gojdu” îşi propun o acţiune de cercetare a apei Crișului Repede: vor preleva probe, vor trece apoi la analiza fizico-chimică şi biologică a apei. Totul se va finaliza cu un raport complet. „Ideea a mers mai departe, fiindcă pentru realizarea scopului propus ne vom organiza singuri, vom construi și programa un robot de colectare a probelor de apă comandat la distanță, vom organiza un laborator de chimie pentru titrări și determinări de substanțe străine, cât și un laborator de microbiologie pentru determinarea unor eventuale infestări cu bacterii”, a spus Alex Slavoia pentru oradea.stiintescu.ro.
Alex Slavoia a obţinut la începutul lunii februarie medalia de argint la Olimpiada Interdisciplinară Ştiinţele Pământului, după ce anul trecut îşi trecea în palmares medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe din Thailanda. Participanţii la proiect spun că îşi doresc să funcţioneze în continuare ca un club de științe şi după finalizarea proiectului. „Sperăm ca, din moment ce bazele sunt puse, clubul de științe să devină o constantă în cadrul celui mai important liceu din Oradea”, şi-a exprimat Alex speranţa. Dacă Alex e admirator al lui Tesla, inventatorul curentului alternativ, un alt mentor de la „Gojdu STEM Club”, Rareş Blidar, e fascinat de Freud, întemeietorul psihanalizei. Şi amândoi îi sunt recunoscători profesorului de chimie Aniţa Luncan. Mesajul lui Rareş Blidar pentru colegii săi care nu au aflat răspunsul la întrebarea „la ce îți foloseşte să fii pasionat de ştiinţe?” este acela că „fiecare om trebuie să facă un efort pentru a înțelege cel puțin conceptele de bază ale domeniilor științifice. Înțelegând mai bine cum funcționează lumea din jur, oamenii pot să conștientizeze mai ușor rolul și poziția lor în viață. În plus, științele vor dezvolta logica oricui le studiază, ceea ce reprezintă un avantaj în lumea competitivă în care trăim”, a spus Rareş pentru oradea.stiintescu.ro
Proiectul Ştiinţescu este finanţat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express, AstorMueller Group, Buggati.
Citiți principiile noastre de moderare aici!