Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a făcut o analiză a lunilor de vară din acest an și, din punct de vedere hidrologic, perioada s-a caracterizat printr-o scurgere medie apropiată de media multianuală în bazinul Crişuri însă, cu toate acestea, vara anului 2018 a marcat câteva schimbări.
„Cu toate acestea, an de an ne confruntăm cu scurgeri de pe versanți sau revărsări. Este important ca, atât populația cât și administrațiile locale să înțeleagă importanța acțiunilor preventive. Prin urmare, și anul acesta facem un apel în ceea ce privește curățarea și întreținerea șanțurilor și a rigolelor din preajma gospodăriilor, asigurând astfel o scurgere mai bună în perioadele ploioase”, a precizat Sorin Guler, directorul ABA Crișuri.
În ceea ce privește cantitatea de precipitații, deși aceasta a fost distribuită uniform în bazin, felul în care s-au produs precipitațiile a fost unul atipic. În intervale scurte de 20-30 de minute, au cazut cantități semnificative de precipitații, de celele mai multe ori peste 25 l/mp. Astfel, în perioada de vară au fost emise nu mai puțin de 120 de avertizări de ploi și 42 de avertizări hidrologice, ceea ce a însemnat, în medie, cu 60% mai multe avertizări decât în vara anului 2017.
Lucrări
De la începutul anului și până în prezent, ABA Crișuri a efectuat lucrări de exploatare și întreținere pe mai bine de 1400 de km de cursuri de apă cu scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate. Anul acesta lucrările s-au desfășurat pe râurile: Crișul Negru, în zona localităților Beiuș, Finiș, Ginta și Batăr; pe râul Barcău și pe afluenți în zona localităților Chișlaz, Sanlăzar, Abrămuț și Crestur; pe râul Crișul Repede și afluenți în zona localitățile Aleșd, Țeschea, Săcuieu, Sâncrai și Poieni iar pe râul Crișul Alb și afluenți în zona localităților Pâncota și Gurahonț.
Decolmatările, care au presupus îndepărtarea materialului aluvionar depus pe fundul cursului de apă, au fost realizate cu ajutorul formațiile de lucru din cadrul ABA Crișuri și au implicat escavatoare și defrișătoare. Operațiunea de decolmatare nu a fost simplă, întrucât depunerile de aluviuni de pe fundul văilor au însumat peste 1.600.000 mc. Mai mult decât atât, în urma precipitațiilor, vegetația a crescut excesiv, iar creșterile de dibite au angrenat cantități mari de deșeuri de pe malurile apelor îngreunând astfel lucrările de regularizare și igienizare. De asemenea, în localitățile amintite, au fost realizate și lucrări de piatră, completări de terasamente și peree de piatră, toate cu scopul de a asigura apărarea împotriva inundațiilor.
Vara aceasta, ploile torențiale au afectat 38 de localități din bazinul hidrografic Crișuri în județele: Hunedoara, Cluj, Arad, Bihor și Sălaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!