Anul 2020 a fost marcat pentru lumea artiştilor fotografi de aniversarea a 200 de ani de la nașterea și 140 de ani de la moartea primului fotograf orădean Mezey Lajos.
[eadvert]
Mezey Lajos a fost pictor şi fotograf maghiar, născut la 3 octombrie 1820, în Oradea. Artistul a creat în spiritul barocului, romantismului şi al stilului biedermeier. A fost pictor portretist şi pictor de altare bisericeşti în oraşul natal. Din cei 15 fraţi ai săi, 10 au decedat în copilărie. Mezey Lajos şi-a încheiat studiile elementare şi gimnaziale la Oradea. La 17 ani a realizat primele lucrări cunoscute ale sale, un portret miniatural în acuarelă şi un autoportret în ulei.
După absolvirea liceului, acesta a ales cariera de pictor. În iunie 1844 a fsot numit expert în pictură religioasă, iar în 1845 a dorit să se înscrie la Academia de pictură din Viena, dar din motive financiare, nu a reuşit acest lucru.
După o perioadă în care a ajuns la München, Paris, Veneţia şi Roma, în 1847 s-a întors în Oradea. Mezey Lajos a început să se implice în fotografie de la începutul anilor 1850. În 1864 și-a renovat casa şi a realizat, împreună cu prietenul său, József Kőrössy, un studio şi un laborator foto, de la Viena achiziţionând apartura necesară.
Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) și Episcopia Romano-Catolică Oradea, şi cu sprijinul Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, a organizat o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment aniversar aflat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO. Majoritatea evenimentelor au fost susținute financiar de Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Consiliul județean Bihor.
Dintre manifestările dedicate acestui eveniment cultural de excepție, pe 9 decembrie a avut loc, pe Aleea Personalităților din Cimitirul Municipal Oradea, dezvelirea monumentului comemorativ Mezey Lajos, realizat după proiectul sculptorului orădean Deák Árpád. Cu această ocazie urma să fie dezvelită și placa comemorativă realizată după proiectul aceluiaşi sculptor, pe peretele casei din strada Episcop Mihai Pavel nr. 5, în care a funcţionat între anii 1852-1876 primul atelier de fotografie din Oradea al pictorului şi primului fotograf orădean Mezey Lajos. Din păcate acest lucru nu a fost posibil, deoarece din cei nouă locatari ai imobilului, o persoană nu a semnat până în prezent lista cu acordul locatarilor.
În acest context, Angela Lupșea, managerul Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural, a adresat un apel de suflet doamnei care nu a semnat până acum documentul. „Ca proprietar într-o clădire care a fost cândva un loc al istoriei oraşului Oradea trebuie să fii mândru şi să contribui la ceea ce se întâmplă astăzi prin punerea în valoare a unui astfel de imobil. Se ştie că strada Episcop Mihai Pavel va intra într-un proces de reabilitare a faţadelor, şi această placă comemorativă poate să contribuie şi mai mult amplasată pe imobil. Acest mesaj îl adresez proprietarei din imobilul de la numărul 5 făcând un apel să semneze acest acord”, a spus Angela Lupşea la dezvelirea monumentului din Cimitirul Municipal.
Acelaşi apel a fost reluat şi în Galeria „Euro Foto Art” de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. „Dintre toţi locatarii de la imobilul de la nr. 5, din păcate o singură locatară nu a semnat până în prezent documentul fără de care nu putem amplasa placa comemorativă care ar face ca acea casă să devină un reper turistic internaţional, şi care ar face cinste orădenilor şi fotografilor din întreaga lume. Invit pe această doamnă să facă un efort şi să semneze acest document”
Şi criticul de artă dr. Ramona Novicov a lansat invitația acestei doamne să aibă în vedere importanța evenimentului aniversar și să semneze documentul fără de care nu va fi posibilă montarea plăcii comemoative. Cunoscutul critic de artă susține că după instalarea plăcii comorative această casă va deveni un obiectiv turistic de excepție al municipiului și de pelerinaj al tuturor iubitorilor de fotografie din Oradea și din întreaga lume.
Trimite articolul
XMai bine pe trotuar statuie, cu jobenul ridicat, mâna stângã ocupat pe șnurul declanşator și în dreapta blitzul spune trecătorilor ce nume, cine- a făcut de- a luminat arta-n fotografiat.
Probabil e o vinitura in Oradea, ca daca ar fi Oradeanca ar fi mandra ca poate contribui la promovarea istoriei orasului… Pacat ca avem si astfel de ”oameni” in orasul nostru.
Mezey Lajos a fost pictor şi fotograf ORĂDEAN, punct! Poate așa va semna și acea locatară, membru sau simpatizant AUR probabil…