Pe rolul Curţii de Apel Oradea este programată, miercuri, judecarea contestaţiilor depuse de inculpaţii Raffaele Malintoppi, Ciro Romano şi Laurencia Andra Ioniţă faţă de mandatele de arestare preventivă emise sâmbătă de Tribunalul Bihor.
O eventuală amânare…
Potrivit avocatului Răzvan Doseanu, e posibil ca judecătorii Curţii să amâne verificarea măsurii.
„Noi vom solicita o amânare cerând organelor de anchetă să depună şi alte acte de urmărire penală care nu s-au ataşat la dosar când acuzaţii au fost prezentaţi pentru luarea măsurii preventive. Dosarul are număr de înregistrare din 2013, deci ar putea exista înregistrări din activităţi de filaj sau de interceptări telefonice. Astfel de acte ar putea să-i disculpe pe suspecţi. Dosarul la care am avut până acum acces conţine doar probe după percheziţii şi declaraţii ale angajaţilor şi acuzaţilor”, ne-a explicat avocatul Doseanu, ca apărător legal al Andrei Ioniţă.
Cum şi ceilalţi doi inculpaţi sunt reprezentaţi de colegi de birou ai lui Răzvan Doseanu, acesta ne-a schiţat situaţia per ansamblu.
„În ce-i priveşte pe tânărul italian şi pe cumnata lui, aceştia nu ar fi avut activitate efectivă în tipărirea de bani şi distribuirea lor (se pare că nici nu au fost distribuiţi în România). În cazul ambilor, acuzaţia ar fi doar că după arestarea cetăţeanului italian în străinătate, ei ar fi mutat acele cutii cu bancnote şi ar fi incendiat o parte din bancote până la sosirea organelor de urmărie penală. Deci nu se pot reţine infracţiunile de falsificare de monedă şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori ci doar, cel mult cea de favorizare a infractorului”, ne-a mai declarat Doseanu. Aceasta în contextul în care italianul prins în Italia cu peste 17 milioane de euro falşi este tatăl tânărului reţinut de DIICOT la Oradea.
Cât despre suspectul Raffaele Malintoppi, acesta continuă să-şi susţină nevinovăţia afirmând că este doar asociat în tipografia la care s-ar fi tipărit acele bacnote false. „Omul de afaceri italian reţinut de DIICOT susţine că este doar deţinător de părţi sociale la societatea percheziţionată. Până acum, în sarcina sa nu se poate reţine nicio activitate dovedită”, mai arată avocatul Doseanu.
Mai putem nota că cetăţeanul italian Raffaele Malintoppi mai deţine acţiuni şi la fabrica de încăţăminte Raffaele Calzaturificio Prod, cu sediul în Oradea. Iar în 2011, firma Calzaturificio figura în topul primelor zece firme bihorene după cuantumul returnărilor de TVA.
Atenţie la euro falşi!
În comunicatul de presă emis de DIICOT cu ocazia reţinerilor, se mai arată că, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată. Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte, arse”, a transmis DIICOT.
Există însă posibilitatea ca unii angajaţi de la banda de sortare să fi dosit bancnote false căci în Oradea s-a înregistrat deja o plângere penală pentru înşelăciune din partea unui taximetrist plătit pentru o cursă cu 50 de euro falşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!