Inspectorii sanitari fac apel la unii medici din mai multe comune ale judeţului să adere la una dintre reţelele de screening pentru cancerul de col uterin, adresându-se la unul din cele două spitale (Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea sau Spitalul Pelican Oradea) abilitate în cadrul programului naţional al Ministerului Sănătăţii.
Cei care fac
Ministerul Sănătăţii a iniţiat anul trecut un program de depistare precoce a cancerului de col uterin, pentru ca femeile cu cancer să fie imediat supuse unui tratament şi să îşi salveze viaţa, iar cele cu predispoziţie să intre apoi în program de monitorizare, pentru a nu dezvolta cumplita maladie ce poate fi fatală.
Pentru desfăşurarea acestui program, derulat în Bihor prin Spitalul Pelican Oradea şi Spitalul Judeţean, femeile trebuie să se adreseze întâi la medicii de familie, care constată dacă sunt sau nu eligibile pentru program, le consiliază şi le recomandă să se adreseze unuia din cele două spitale. Rezultatele testării vor fi ridicate de către femei tot de la medicii de familie.
La această oră sunt 50 de unităţi administrativ-teritoriale în care toţi medicii de familie titulari ai cabinetelor (existente la Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău, Balc, Buduslău, Cărpinet, Cefa, Ciumeghiu, Girişu de Criş, Şinteu, Tămăşeu, Budureasa, Căbeşti, Căpâlna, Copăcel, Curăţele, Drăgăneşti, Gepiu, Lazuri de Beiuş, Pocola, Rieni, Aştileu, Avram Iancu, Borş, Brusturi, Bunteşti, Câmpani, Holod, Lugaşu de Jos, Lunca, Măgeşti, Răbăgani, Remetea, Roşiori, Sâmbăta, Tăuteu, Ţeţchea, Tulca, Vadu Crişului, Cetariu, Nojorid, Roşia, Sântandrei, Uileacu de Beiuş, Borod, Sălard, Şuncuiuş, Tileagd, Diosig) sunt în contract cu o reţea de screening.
În aceste oraşe şi comune sunt între 1 şi 4 cabinete ale medicilor de familie ale căror paciente cu vârsta eligibilă (între 25 şi 64 ani) se pot prezenta pentru a beneficia gratuit de depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.
Cine nu lucrează
„În contrast cu prima situaţie, au fost identificate şi unităţi administrativ-teritoriale în care nici un medic de familie nu este în contact cu o reţea de screening: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Bulz, Cherechiu, Ciuhoi, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Derna, Drăgeşti, Finiş, Husasău de Tinca, Lăzăreni, Săcădat, Sânnicolau Român, Sârbi, Şimian, Şoimi, Spinuş, Suplacu de Bacău, Tărcaia, Tarcea, Tinca, Toboliu, Vârciorog, Viişoara”, spun inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Ei precizează că totuşi e posibil ca unii medici din aceste unităţi administrativ-teritoriale să fi început proceduri pentru a intra în contact cu o reţea de screening şi astfel să poată fi asigurate serviciile de informare şi consiliere în cadrul depistării precoce active a cancerului de col uterin, doar că încă nu s-a procesat intrarea lor în sistemul de screening.
Citiți principiile noastre de moderare aici!