În cursul zilei de joi reprezentanții au făcut un nou anunț prin care încurajează cetățenii să doneze sânge.
În Oradea donarea de sânge si/sau celule stem se poate face în cadrul Centrului de pe strada Louis Pasteur – 30, de luni până vineri, între orele 08:00 – 11:00.
Donatorii sunt sănătoşi
Puţini ştiu că a dona sânge nu înseamnă doar a ajuta semeni necunoscuţi. În unele afecţiuni chiar se recomandă donarea de sânge. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge.
Medicii susțin că în cazul donatorilor de sânge, riscul de accident vascular scade cu 30%. Şi acest lucru este firesc, deoarece vâscozitatea sângelui nu creşte. Luând sânge din trei în trei luni, organismul înlocuieşte periodic masa de sânge şi în felul acesta nu-l lasă să se îngroaşe. Practic, dispar condiţiile care favorizează formarea trombilor (n.r. – cheagurilor).
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. Potrivit unui studiu realizat pe 2.682 de bărbaţi din Finlanda, cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puţine riscuri de a face infarct decât cei care nu donează.
Un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut. Cercetătorii insistă că aceste efecte ţin de donarea regulată de sânge.
Practic, oamenii care donează sânge sunt mai sănătoşi, regenerarea sângelui inducând o stare de bine fizic şi mental cu totul aparte. După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!