Găsim ambrozia peste tot, pe marginea drumurilor, pe cursurile de apă, pe lângă căile ferate, pe ogoare, dar şi în curţile oamenilor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe. Acest lucru face ca cetățenii cu sensibilitate alergică ridicată să trăiască un adevărat calvar, simptomele specifice fiind strănut frecvent, mâncărime a nasului și ochilor, secreții nazale abundente, ochi roșii, senzații de sufocare, dar și manifestări de astm sau dificultăți în respirație și tuse”.
Legea și amenzile ei
În 2018, parlamentarul PNL a inițiat o lege de combatere a ambroziei, Legea 62/2018. Florica Cherecheș cere instituțiilor abilitate să desfăşoare campanii eficiente de informare şi conştientizare.
„Urmăresc cu deosebit interes modul în care se aplică legea în ceea ce privește identificarea suprafețelor cu ambrozie, avertizarea și sancționarea celor care nu se conformează și nu stârpesc această buruiană de pe terenurile lor.
Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice, dar scopul principal al legii nu este sancționarea, ci conformarea la obligațiile impuse de această lege”, mai arată Florica Cherecheș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!