În acest sens, lunar se desfăşoară acţiuni de monitorizare a calităţii cursurilor de apă în vederea urmăririi stadiului resurselor de apă. Spaţiul hidrografic Crișuri cuprinde apele unei reţele hidrografice însumând 365 de cursuri de apă cadastrate cu o lungime totală de 5785 km.
In anul 2018, în Bazinul Hidrografic Crişuri au fost monitorizate 64 de tronsoane de apă, 8 lacuri, 162 de evacuări și 134 de foraje de control. Acest lucru a însemnat prelevarea probelor pentru 1355 km de curs de apă şi efectuarea analizelor de laborator specifice. Rezultatele analizelor fizico-chimice indică faptul că: 2% din cursurile de apă se încadrează în „stare foarte bună”, 72% în „stare bună”, și 26% din cursuri de apă în „stare moderată”.
Stabilirea categoriilor de calitate s-a realizat prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute de lege. Pe baza elementelor de calitate sunt cinci stări ecologice pentru râuri, şi anume: stare foarte bună (clasa I), stare bună (clasa II), stare moderată (clasa III), stare slabă (clasa IV) şi stare proastă (clasaV).
În bazinul hidrografic Crişuri există 117 agenţi economici potenţial poluatori totalizând un număr de 154 surse de poluare din care 37 surse de poluare cu emisii neepurate și 117 surse de poluare cu emisii epurate. De la cele 154 de surse de impurificare, laboratorul ABA Crișuri a programat recoltarea unui numar de 495 probe/an de apă uzată şi a efectuat analize fizico-chimice, cu o frecvenţă cuprinsă între 2 şi 12 probe/an, în funcţie de importanţa lor. „Rezultatele indică faptul că, din volumul total de apă evacuat de 46552,855 mii.mc, nu necesită epurare un volum de 6692,088 mii mc, reprezentând cca. 14,38 %, iar un volum de 39860,767 mii.mc, reprezentând 85,62 % din total necesită epurare”, spun reprezentanţii ABA.
Aceste rezultate confirmă necesitatea extinderii din partea autortăților locale a proiectelor de canalizare și alimentare cu apă atât în zonele urbane dar mai ales în cele rurale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!