Bihorul are ape de calitate. Cel puţin aşa reiese din monitorizarea efectuată de Direcţia Apelor Crisuri Bihor. „Supravegherea calităţii apei în luna decembrie 2009, în bazinul hidrografic Crisuri aferent judeţului Bihor, s-a realizat prin 32 secţiuni din care 22 secţiuni de control pe cursurile principale şi 10 sectiuni pe cursurile de apă secundare”, a precizat Raluca Staţi, purtătorul de cuvânt al DA Crisuri. Analizele, efectuate de laboratorul Direcţiei au urmărit oxigenul, nutrienţii, salinitatea, poluanţii toxici specifici şi alţi indicatori chimici relevanţi.
Monitorizare
Crisul Baita a fost monitorizat în secţiunea Ştei şi se încadrează în clasa I-a de calitate după grupele de indicatori nutrienţi şi poluanţi toxici specifici de origine naturală.
Crisul Repede a fost monitorizat în 4 secţiuni. După regim de oxigen, nutrienţi, salinitate şi poluanţi toxici specifici se încadrează în clasa I-a de calitate pe toată lungimea de 117 km. După alţi indicatori chimici relevanţi se încadrează în clasa a II-a de calitate. Şi pârâul Peţa, care a fost monitorizat în trei secţiuni se încadrează în clasa I-a de calitate, în vreme ce după grupele regim de oxigen şi salinitate se încadrează în clasa a II-a de calitate pe tonsonul de 7 km (confluenţă Adona – aval Oradea). Ape de calitate au şi Barcăul şi Bistra.
„ Faţă de cursurile principale de apă din judeţ au fost monitorizate încă zece cursuri secundare de apă, pe o lungime de 219 km. Calitatea acestor secţiuni se încadrează în clasele I-II. Afluentul Crisului Negru, Valea Săraz, şi Canalul CCE1 Cheresig au fost secate la data recoltarii de probe”, a concluzionat Raluca Staţi.
Sistemul de supraveghere a calităţii apelor se realizează în flux lent, adică lunar, şi în flux rapid, adică zilnic. La nivelul judeţului Bihor, în flux lent sunt monitorizate râurile Crisul Negru, CrisulRepede, Barcau şi Ier, precum şi afluenţii lor, iar în flux rapid, monitorizarea se realizează, la nivelul unei singure secţiuni de supraveghere, şi anume pe Crisul Repede la Tărian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!