În vederea atingerii obiectivelor europene, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a introdus în Planul de Management al Bazinului Hidrografic (PMB) un program de măsuri care cuprinde atât măsuri de bază, cat şi măsuri suplimentare.
Planul de Management al Bazinului Hidrografic reprezintă instrumentul pentru implementarea Directivei Cadru Apă şi are drept scop gospodărirea echilibrată a resurselor de apă, precum şi protecţia ecosistemelor acvatice. Obiectivul principal al directivei europene este ca toate corpurile de apă să se încadreze, până în anul 2015, în „stare bună”.
Măsuri
Programele de măsuri sunt rezultatul concret al directivei europene. Măsurile vizează presiunile antropice, adică aglomerările umane, activităţile industriale şi agricole, presiunile hidromorfologice şi alte tipuri de activităţi generatoare de poluare.
„În urma studiilor s-a concluzionat că, 73 % din investiţiile necesare pentru realizarea programului revin măsurilor de bază aplicate pentru aglomerările umane adică, pentru asigurarea serviciilor de apă şi apă uzată pentru populaţie. Realizarea măsurilor se face prin autorităţile publice locale” a menţionat directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor.
La nivelul spaţiului hidrografic Crişuri se impun măsuri suplimentare pentru activităţile agricole şi pentru ariile naturale protejate. Dintre cele mai importante măsuri amintim: reducerea eroziunii solului, realizarea şi menţinerea zonelor de protecţie pentru captările de apă, restaurarea şi întreţinerea zonelor umede, conservarea habitatelor şi speciilor dependente de apă. Implementarea acestor măsuri se face de către fermieri sau administratorii ariilor protejate şi ele pot fi finanţate prin fonduri europene.
Pentru perioada 2010-2027, costurile totale ale măsurilor de bază şi măsurilor suplimentare pentru implementarea programului, la nivelul bazinului Crişuri, au fost estimate ca având valoarea de 955,7 milioane de euro, din care 98,9 % sunt costuri pentru realizarea măsurilor de bază şi 1,1 % costuri pentru realizarea măsurilor suplimentare. Conform studiilor, în perioada 2015-2021 se vor realiza cele mai mari investiţii având o valoare planificată de 411,6 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!