Decizia sa vine după ce a întâmpinat dificultăţi în a găsi persoane pe care să se poată baza şi la alegerile locale din 10 iunie. Mai cu seamă că, transmitea Simon după alegerile locale, a refuzat în repetate rânduri să accepte observatori recomandaţi de persoane implicate politic.
Supărările liderului local
Acum, Simon nu vrea ca Asociaţia Pro Democraţia să observe referendumul în Oradea şi Bihor din două motive. Primul este legat chiar de liderul APD de la nivel naţional, cunoscutul analist politic Cristian Pîrvulescu. Acesta din urmă a semnat recent, alături de alţi intelectuali, printre care şi Stelian Tănase, o scrisoare către Uniunea Europeană. Textul acestei scrisori asumat de Cristian Pîrvulescu este considerat de către Adrian Simon drept partizanat politic! „Text al cărui conţinut este unul ce denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice, ceea ce este în contradictoriu cu principiul fundamental al non-partizanatului şi aduce prejudicii imense credibilităţii APD ca observator corect şi neutru al oricărui proces electoral”, se arată în comunicatul APD Oradea, transmis ieri.
Revolta lui Simon este transparentă: „După douăzeci de ani, am ajuns din nou în faza în care trebuie să afirmăm răspicat: nu suntem organizaţia USL-ului, dar nici a PDL-ului, UDMR-ului, PP-DD-ului sau a vreunei alte entităţi partinice naţionale sau supranaţionale, publice sau oculte”, mai scrie el.
Cel de-al doilea motiv ţine de autorităţile care organizează referendumul, inclusiv Biroul Electoral Central. Simon acuză „improvizaţia legislativă şi metodologică, modul de organizare al referendumului în general (în condiţii mai deplorabile decât cele ale anului 1992), respectiv, condiţionările şi dificultăţile pe care le vor întâmpina observatorii independenţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în cadrul procesului de monitorizare a referendumului, ne-au condus la trista şi singulara decizie de a refuza acreditarea de observatori pentru supravegherea corectitudinii procesului de votare la Referendumul din 29 iulie 2012”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!