Motive de speranţă pentru tinerii care ajung la vârsta majoratului şi care părăsesc instituţiile de ocrotire ale statului. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a demarat proiectul „Un D.A.R. pentru viaţă” prin care va construi un imobil cu zece apartamente destinat tinerilor defavorizaţi, cu vârste peste 18 ani, care doresc să-şi întemeieze o familie, să-şi găsească şi păstreze un loc de muncă şi să se integreze în societate.
Imobilul va fi situat în Oradea, pe strada Cantacuzino, nr. 56 (colţ cu Michelangelo). În această seară, de la ora 19:30, episcopul Virgil Bercea, împreună cu preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial Oradea, vor sfinţi temelia imobilului care urmează să fie gata în 12 luni.
Costurile proiectului se ridică la suma de 400.000 de euro, din care 350.000 euro provin de la Asociaţia Chiese del’Est din Italia, iar diferenţa de 50.000 de euro va fi asigurată de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea din sponsorizări şi donaţii.
Punct de plecare
„Majoritatea dintre noi, dacă se întâmplă să ajungem într-un impas, avem o familie. O familie care ne sprijină atunci când nu avem un loc de muncă, când nu avem unde locui, o familie care dacă ne pierdem speranţa şi suntem deznădăjduiţi este prezentă. Există însă şi tineri care nu au părinţi, nu au avut niciodată o mână care să-i mângâie: cei crescuţi în instituţiile de ocrotire ale statului. Aflaţi la un start în viaţă ei nu au niciun reper, niciun sprijin. La finalizarea studiilor şi împlinirea vârstei de 18 ani, dacă nu îşi găsesc repede un loc de muncă, ajung pe stradă. Şi intră într-un cerc vicios din care e imposibil să mai iasă. Nu îşi pot găsi un loc de muncă pentru că nu au unde să locuiască şi nu îşi pot închiria un apartament, pentru că nu au din ce să-şi plătească chiria şi să se întreţină. Chiar dacă se îndrăgostesc, nu pot să se căsătorească şi să îşi întemeieze o familie pentru că nu au cu ce să se întreţină şi unde să locuiască. Poate părea o banalitate, dar pentru cei aflaţi în această situaţie situaţia este dramatică. Chiar dacă sunt harnici şi îşi doresc să muncească, chiar dacă îşi doresc ca măcar acum să aibă un cămin al lor şi o familie, nu au nicio şansă pentru că nu au niciun fel de sprijin. În acest moment al vieţii lor nu este nimeni care să le ofere, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, siguranţă. Pentru această categorie de tineri dorim să construim zece apartamente”, a anunţat preotul Todorean.
Pentru cinci ani
Fiecare familie va putea locui în acest bloc o perioadă de maximum cinci ani. În acest timp, tinerii vor fi îndrumaţi de specialiştii asociaţiei pentru a-şi putea găsi un loc de muncă corespunzător şi pentru a învăţa să îşi gestioneze banii, resursele şi viaţa în general.
Tinerii nu vor locui gratuit în acest imobil. După ce îşi vor găsi un loc de muncă, ei îşi vor plăti utilităţile, facturile, precum şi o chirie modică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!