4,5 milioane de euro, din cele 27 economisite în urma licitaţiilor Aparegio din acest an, sunt dirijate spre extinderea reţelelor de apă şi canalizare în satele din Sînmartin. Diferenţa rămâne în municipiu şi la alte localităţi din Zona Metropolitană Oradea a anunţat, miercuri, primarul Ilie Bolojan. La început de campanie pentru unificarea administrativă a Oradiei cu cea mai bogată comună din Bihor, edilul orădean s-a deplasat la primăria din Sînmartin unde, împreună cu primarul de comună, au detaliat extinderea Aparegio în satele din jur – Sînmartin, Cihei, Rontău şi Cordău.
„Programul Aparegio, prin care s-au extins reţelele de apă din Oradea în judeţul Bihor, este acum într-o fază finală. În etapa I am reuşit să contractăm toate lucrările prevăzute, făcând economii de 27 milioane de euro, iar în etapa a II-a a proiectului, când Autoritatea de Management ne-a permis să folosim aceste economii, ele au fost distribuite acolo unde era nevoie, astfel că acum se pot executa lucrări în Oradea, Sînmartin şi alte localităţi ale ZMO. Lucrările vor începe efectiv de săptămâna viitoare”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Constructorul de la Finiş
Licitaţia pentru contractul de lucrări „Extindere reţele de apă şi canalizare în comuna Sînmartin, localităţile Sînmartin, Codău, Cihei şi Rontău” a fost câştigată de Hidroconstrucţia SA, filiala Sebeş. Firma are în portofoliu şi dificilul contract Aparegio cu comuna Finiş, deblocat abia de curând.
Contractul de lucrări din Sînmartin are termen de finalizare în luna ianuarie a anului viitor, dar edilii zic că au o înţelegere cu firma să închidă şantierul în decembrie 2015, poate chiar înainte de Crăciun. Managerul de proiect, inginerul Georgică Ignat, zice că Hidroconstrucţia SA a arătat seriozitate până acum. „Toţi constructorii înţeleg că dacă anul acesta nu-şi termină lucrările, prea puţin vor mai putea lucra în ianuarie anul viitor”, zice inginerul.
În Cartierul Tineretului
Joi la ora 10:00 este anunţată prima predare de amplasament din acest pachet de lucrări a programului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, etapa a II-a. Constructorul, Compania de Apă şi reprezentanţii Primăriei comunei se vor întâlni în Cartierul Tineretului.
„În cadrul proiectului, extinderea infrastructurii de apă cuprinde inclusiv construcţiile care acum sunt în lucru. Acesta e un lucru foarte bun pentru cei care urmează să se mute în casele noi. Mâine urmează să ne întâlnim cu directorul firmei Hidroconstrucţia, pentru a vedea la faţa locului cum vor decurge lucrările în teren. Pot să vă spun că, fiind o firmă cu mai multe sucursale, disponibilitatea echipelor de lucru şi a utilajelor va fi foarte mare”, a spus Lucian Popuş, primarul comunei.
Aparegio în Sînmartin
Cartierul Tineretului din Sînmartin:
– Reţele de apă – 5475 m;
– Conducte canalizare – 4120 m;
– Cămine de vizitare, racorduri la consumatori;
– Branşamente 222
– Racorduri 257
În localitatea Cihei:
– Retele de apă – 4288 m;
– Conducte canalizare – 12688 m;
– Staţie pompare ape uzate – 3 buc;
– Conducte de refulare – 850 m;
– Branşament 167
– Racord 590
În localitatea Rontău:
– Retele de apă – 2871 m;
– Conducte de canalizare – 2280 m;
– O staţie pompare ape uzate
– Conducte de refulare – 403 m
– Branşamante – 89
– Canal – 89
În localitatea Cordău:
– Conducte de apă – 12.196 m
– şase staţii de pompare ape uzate – 6 buc
– Conducte de refulare – 3143 m;
– Branşamente 562
Citiți principiile noastre de moderare aici!