Bilanţul provizoriu al Aparegio arată că sunt 14 contracte în derulare, două adjudecate şi contestate, unul în proces şi unul în curs de adjudecare. Din valoarea totală estimată a programului – peste 317 milioane de lei, s-au contractat doar aproape 180 de milioane. S-a făcut, deci, o economie de 43%, arată statisticile oferite de Compania de Apă Oradea (CAO). Finalizarea licitaţiilor şi contractarea lucrărilor aduce, deci, beneficiarul – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio şi CAO în faza de a evalua pârghiile necesare pentru ca banii economisiţi să rămână în Bihor. „În Aparegio s-au făcut economii consistent, de milioane de lei. Există două abordări: aceşti bani să rămână la ADI pentru alte proiecte în Bihor sau să se redistribuie în ţară, eventual la Bucureşti unde sunt lucrări contractate dar fără finanţare”, a punctat primarul Ilie Bolojan, şeful ADI Aparegio.
Şedinţa bilanţului intermediar s-a ţinut la Hotel Continental, în prezenţa primarilor sau reprezentanţilor comunelor beneficiare – Sântandrei, Giriş de Criş, Nojorid, Tinca, Oşorhei, Oradea şi Beiuş.
La eveniment a participat şi prefectul Claudiu Pop, fost director comercial al CAO.
Perdanţii acestui proiect, consideră cei prezenţi, sunt cetăţenii Bihariei – comuna a fost prinsă iniţial în Aparegio dar exclusă la insistenţele unor aleşi locali. „Biharia este o comunitate mare şi bogată, după părerea mea. Probabil va face aceste lucrări, pe care le-a pierdut din Aparegio, din alte surse”, a spus, la limita ironiei, Ovidiu Gavra, managerul CAO. Acesta a recunoscurt meritele edilului şef pentru că banii Bihariei au rămas în Bihor, cele aproximativ 6 milioane de euro fiind împărţite între Oradea şi nou venita Paleu.
Aparegio este compus din 16 contacte de lucrări, aflate în diverse stadii de implementare. Cea mai avansată este cea din cartierul orădean Grigorescu, cu stadiul fizic al implementării de 82%. Şantierul se va termina în toamnă, dă asigurări Gavra. Lucrarea este contractată cu Asocierea LE-KO Kft Ungaria, Instalaţii Montaj SRL Oradea, pentru 7.686.029,58 lei, exclusiv TVA.
În faza cea mai critică se află pachetul de lucrări din Ioşia. Contractat iniţial cu Hidroconstrucţia SA, pe 14 aprilie 2012, contractul a fost contestat la curtea de Apel Oradea şi în urma reevaluării atribuit Asocierii S.C. Gavella Com SRL&SC Gerpe Cotratas SL, pentru 19.284.970,39 lei. „Cu acesta suntem în ceasul al 12-lea. Sperăm că (constructorii n.r.) vor avea capacitatea să-l facă în termen”, a precizat directorul CAO. Toate lucrările contractate în Aparegio au ca termen final de decontare a lucrărilor 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!