Coperta noului număr al revistei Familia este ilustrată cu o fotografie a multipremiatului regizor de teatru Radu Afrim, apreciat de cunoscători inclusiv ca fotograf de excepție.
Revista continuă găzduirea în paginile sale a debuturilor, de data aceasta fiind vorba de Alice Bratiș e o tânără din Oradea, cunoscută printre pasionații de poezie.„Absolventa a Literelor orădene, Alice lucrează de câțiva ani ca traducătoare. Iubește arta în toate formele ei, exersând scrisul ca urmare a unor experiențe subliminale neconvenționale”, spune despre ea, în prezentare, Mihók Tamás.
De asemenea, scriitoarea Moni Stănilă îl prezintă pe tânărul poet basarabean Artur Cojocaru: „Artur nu se încadrează între poeții care de mici au scris versuri și au visat să devină poeți, el a descoperit că se poate scrie poezie la cursurile de scriere creativă organizate la Chișinău de Dumitru Crudu.”
Mihai Iovănel, critic și istoric literar, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București, a lansat de curînd prima Istorie a literaturii române contemporane de după Revoluție, acoperind anii 1990-2020. Mircea Pricăjan l-a provocat la un dialog, căutînd răspunsuri la întrebări precum: „În studiu literaturii primează criteriul ideologic sau cel estetic?”, „Care este principala caracteristică a literaturii post-89?” și „Cum vede Mihai Iovănel evoluția literaturii române în următorii zece ani?”
Un alt interviu este realizat de Bogdan Suceavă, colaboratorul extern al revistei din SUA, cu Mihaela Vâjiac, matematiciană de prestigiu asemenea lui, în prezent conferențiar la Universitatea Chapman, din Orange, California, din care aflăm în ce fel intră în conexiune și chiar se suprapun cele două discipline: matematica și literatura.
Horia Corcheș, romancier, poet și autor de manuale școlare de limba română, colaborator permanent al Dilemei vechi, oferă cititorilor o povestire din viitorul său volum de proză scurtă. Ioana Unk, autoarea povestirii „Forsythia”, scrie proză scurtă și studii de comparatism, lingvistică și psihologie. Din anul 2013 locuiește în California. Adrian G. Romila, un prozator pentru care suspansul este întotdeauna de interes în construcția textelor, vine cu o povestire with a twist, în „Prietenii”.
Romancierul Mihai Buzea prezintă o carte străină, Born a Crime, de Trevor Noah, găsind asemenări între căderea apartheid-ului descrisă de autorul american, dar cu rădăcini sud-africane, și căderea comunismului în România. Mihai Buzea lucrează în prezent la biografia romanțată a lui Iosif Vulcan, roman care va apărea anul viitor la Editura Polirom. Nu lipsesc cronicile literare la apariții editoriale recente şi rublicile permanente.
Lansarea revistei Familia nr. 5 va avea loc, din nou, pe Corso, la terasa cafenelei Ristretto, în parteneriat cu Librăria Humanitas Oradea, în data de 3 iunie, ora 18.00. Evenimentul va fi transmis live pe internet, pe pagina de Facebook a revistei Familia.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!