După ce anul trecut, pompierii bihoreni s-au dotat cu 10 echipamente (o autospecială – pirotehnic, 2 autoturisme, 2 ambarcațiuni de salvare din aluminiu, 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă, un microbuz, 2 autocamioane pentru transport personal și materiale la intervenție), acum s-a primit prin programul naţional Multirisc un autocamion și un container suport logistic al intervenției pentru căutare/salvare, care cuprinde şi un aparat cu senzori de identificare a victimelor de sub dărâmături.
Autocamionul are practic o remorcă ce culisează pentru a se umple sau goli de container şi echipamente speciale pentru misiuni speciale de căutare şi salvare pe timpul intervenţiilor de lungă durată ce se desfăşoară la nivel judeţean/regional /naţional. Containerul are lungimea de 6400 mm, lăţimea de 2500 mm, înalţimea de 2200 mm şi cântăreşte 8.000 kg.
Containerul este prevăzut in interior cu sertare şi rafturi, fiind compartimentat si organizat astfel încât să permită dispunerea cărucioarelor şi lăzilor din aluminiu. În interiorul lăzilor sunt aşezate mijloace tehnice cu echipamente diverse, specificate în lista de inventar. Sertarele şi rafturile containerului sunt prevăzute cu sistem de fixare pentru fiecare tip de ladă/cărucior/echipament şi au sisteme de blocare în poziţia închis şi deschis, prevăzute cu un sistem de protecţie, astfel încât la deplasarea acestora operatorul să nu fie accidentat.
Organizarea acestor sertare şi rafturi, modul de amplasare a elementelor componente şi dispunerea lăzilor (în care se vor introduce aparatura, sculele şi materialele) sunt realizate astfel încât să asigure atât transportul şi depozitarea în condiţii maxime de siguranţă cât şi încărcarea şi descărcarea cu uşurinţă, indiferent de poziţia lor în container.
Containerul este dotat cu un braţ demontabil fixat pe structura acestuia, la mijlocul suprafeţei superioare, extensibil până la 3 metri, pe care este montat un sistem ce permite ridicarea de obiecte cu mase de maximum 500 kg. Acesta va fi utilizat pentru manevrarea echipamentelor grele situate pe rafturi superioare (ridicarea de pe, respectiv coborârea acestora pe sol).
Compartimentul pentru transport material are spaţii amenajate pentru materiale pentru construcţii, echipamente pentru ridicare, echipamente şi accesorii pentru iluminat, echipamente de geniu, echipament de tâmplărie, echipament de descarcerare, echipament pneumatic, scule electrice, echipament de protecţie şi salvare de la înălţime, echipamente diverse, echipamente P.S.I., echipamente Individual de Protecţie pentru pompieri, aparat pentru detecţia curentului electric fără atingere, un sistem de căutare compus din cameră articulată, cu braţ telescopic 4m şi senzori acustici şi un cort militar.
Containerul are în componenţă o scară de acces pe plafon, fixă, poziţionată în partea din faţă a containerului, lângă sistemul de încărcare. Acesta este prevăzut cu scări pliabile, montate în dreptul fiecărei închideri cu jaluzele, astfel încât accesul la echipament se poate face şi fără descărcarea containerului de pe şasiul autovehiculului transportator.
În momentul în care scărilor nu sunt utilizate precum şi pe timpul depozitării la nivelul solului sau al transportului, scara se pliază şi intră sub container. Pentru a evita deschiderea accidentală a acestora, a fost prevăzut un sistem de blocare în poziţia retractată.
Dacă din majoritatea componentelor din acest container, ISU Bihor mai are în dotare alte exemplare, aparatul de detecţie persoane este singurul pe care îi au pompierii bihoreni. Cu cameră video încorporată, cu o tijă de până la 4 metri, pompierii pot căuta persoane ascunse şi sub dărâmături sau în alte situaţii speciale de urgenţă. Fără cameră de termoviziune, dar cu senzori auditivi şi vizuali, aparatul poate identifica persoanele detaşând zgomotele lor de lovituri sau strigăte de zgomotele ambientale.
Acest aparat poate chiar vizualiza victima, facilitându-se astfel munca pompierilor în misiunea de identificare şi salvare.
Valoarea totală a achiziţiei se ridică la 11 miliarde lei vechi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!