UPDATE. Studiul de prefezabilitate al noii Săli Polivalente a fost aprobat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, luni, 16 noiembrie. Rămâne să fie finalizat şi studiul de fezabilitate, urmând ca licitaţia să poată fi realizată după emiterea Hotărârii de Guvern. Adică în 2016, într-un scenariu optimist.
///
Viitoarea „Polivalentă” a Oradiei va avea 5.000 de locuri, fiind construită pe un teren aferent de 7,9 ha, cu o suprafață la sol a sălii de 8.590 mp. Proiectant general al noii Săli Polivalente din Oradea este societatea Adest Architecture SRL Bucureşti. După obținerea tuturor avizelor și după adoptarea hotărârii de guvern, se va demara procedura de licitație pentru construcția noii Săli Polivalente, proiect prins în lista de investiţii a Guvernului. Primarul Ilie Bolojan estimează că, într-o variantă fericită, lucrările la noua Sală Polivalentă vor putea debuta în a doua jumătate a anului viitor. Valoarea totală a realizării acestei structuri de infrastructură sportivă este de 124 de milioane de lei cu TVA inclus.
Vizavi de „Europa”
Facilitatea va fi construită pe marginea Şoselei de Centură (str. Ogorului), într-un perimetru delimitat acum de Era Shopping Park, Aeroportul Oradea şi Parcul Industrial Eurobusiness II. Practic, noua sală se va ridica vizavi de Cartierul Europa. Accesul spre Sala Polivalentă se va realiza prin sensul giratoriu de la intersecţia cu str. Universităţii (lângă Cartierul Europa şi Cimitirul Rullikowski), însă se are în vedere realizarea unui acces suplimentar din Centură, pentru cei ce vin din direcţia Calea Sântandreiului/Calea Aradului.
Va fi o structură multifuncţională. Aici se vor putea organiza competiții sportive interne (handbal, baschet, volei) și internaționale, congrese, concerte, expoziții și târguri. O parte din locuri (70%) vor fi fixe pe gradene de beton, o parte (1.400) vor fi pe gradene mobile care se pot demonta, acestea din urmă putând fi suplimentate cu circa 800 de locuri pe scaune mobile, la nivelul terenului, în cadrul altor manifestări în afara celor sportive, informează Primăria.
Două terenuri de joc
Înălțimea sălii va fi de 20 de metri de la nivelul solului, aceasta fiind înălțimea maximă admisă în zonă, din cauza proximităţii aeroportului. Terenul de joc va fi construit la demisol, cu o adâncime de 8,35 de metri faţă de nivelul solului. Pe lângă terenul principal de joc, destinat competiţiilor oficiale, Sala Polivalentă va deţine şi un teren de antrenament (40×20 metri), acestea urmând să fie separate prin elemente culisante. În interior se va putea monta și o scenă pentru evenimente. Sala va beneficia de o centrală termică proprie. Facilitatea va avea și alte dotări: mai multe vestiare, sală de forță, cabinete medicale, sală de instruire, sală de antrenamente, iar la parter, în zona foaierului, se vor găsi spații comerciale și grupurile sanitare.
Tribună mobilă şi scenă
Noua arenă va avea tribunele dispuse pe două etaje, pe trei din cele patru laturi ale terenului de joc. A patra tribună va fi 100% mobilă. Tribuna mobilă va fi dispusă de-a latul terenului de joc, în aripa de vest a sălii. Aceasta va fi mai mică, fiind altfel configurată, cu opt rânduri de scaune şi va putea fi rabatată complet pentru a face loc amenajării scenei, pentru concerte. În spatele tribunei mobile/scenei este prevăzută o cortină textilă ce va masca panourile culisante, în spatele cărora este prevăzut terenul de antrenament. Un asemenea model, cu o tribună mobilă, putem întâlni deja în sălile polivalente din Debreţin şi Budapesta.
Cele trei tribune cu gradene fixe, pe structură de beton, vor găzdui 18 rânduri de scaune pe înălţime: 5 rânduri situate lângă terenul de joc (o parte rabatabile) şi încă 13 rânduri pe un etaj superior. De altfel, toate tribunele noii Săli Polivalentă vor beneficia de gradene telescopice: pe lângă tribuna 100% mobilă, se vor putea rabata câte trei rânduri de-a lungul terenului şi alte două rânduri din tribuna estică, dinspre Şoseaua de Centură.
Accesul spectatorilor se va realiza prin cinci porţi amenajate în spatele tribunei est, dinspre Centură. Accesurile pentru sportivi, salvare şi pentru spaţiile tehnice vor fi situate la demisol, sub tribuna nord, iar intrările pentru VIP şi presă sunt prevăzute tot la demisol, sub tribuna sud. Tot aici va fi şi un acces destinat persoanelor cu dizabilităţi. De altfel, în sală aceste persoane vor avea la dispoziţie locuri dedicate lor în diferite puncte ale sălii (116 de locuri, conform proiectului).
Proiectul prevede 659 de locuri de parcare şi spaţii destinate staţionării mijloacelor de transport în comun (autobuze, autocare). Va fi amenajată şi o staţie de autobuz pentru transportul în comun.
Dacă Sala Polivalentă reprezintă o investiţie a Guvernului României – prin Compania Naţională de Investiţii, în schimb, spațiile și platformele de parcare vor fi realizate de către Primăria Oradea, care va amenaja și aleile carosabile și pietonale, împrejurimile, iluminatul, spațiile verzi și mobilierul urban. De altfel, întreaga suprafaţă de teren necesară investiţiei a fost pusă la dispoziţie de către Primăria Oradea.
Se aşteaptă avizele
Momentan, proiectul Sălii Polivalente se află în stadiul aprobării studiului de prefezabilitate, elaborat de către proiectant la comanda Administrației Imobiliare Oradea (AIO). Acest studiu a fost deja aprobat în comisia tehnico-economică a Companiei Naționale de Investiții (CNI) – structură din subordinea Guvernului – iar comisia a avizat acest studiu. Studiul de prefezabilitate a fost realizat de către AD&C, biroul arhitectului orădean Demian Zsolt Jozsef. Săptămâna ce vine, studiul de prefezabilitate va fi susţinut și în comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, altă etapă birocratică necesară în derularea proiectului.
Dacă studiul de prefezabilitate va trece şi de minister, în baza lui se va finaliza și studiul de fezabilitate (SF), la care se lucrează deja, la comanda CNI şi a ministerului. Şi SF-ul va trebui aprobat de cele două structuri, pentru ca ulterior să intre în comisia interministerială care aprobă indicatorii proiectelor finanțate de Guvern, urmând să se finalizeze cu o hotărâre de guvern. Această procedură, inclusiv adoptarea HG-ului, poate dura între 3 și 5 luni de zile, informează Primăria Oradea.
Dotările Sălii Polivalente
La demisol (-5 metri faţă de sol):
Terenul de joc, sală cu teren pentru antrenamente, patru vestiare pentru sportivi, două vestiare pentru arbitri, vestiar pentru antrenori, două săli de conferinţe şi protocol, o sală de acreditare, zonă control antidoping, două cabinete medicale, sală de forţă, sală de instruire, şase grupuri sanitare, birouri, oficii, garderobă, alte spaţii tehnice şi de depozitare.
La parter:
Zonă de fitness şi aerobic, sală de masaj/relaxare, sală de conferinţe, club room, spaţii de alimetaţie publică (bufete, cafenele), magazin club, standuri, 8 garderobe, 13 grupuri sanitare, casa de bilete.
La etaj (+8,35 m faţă de sol):
Patru loje VIP şi tribuna VIP, restaurant VIP, tribuna presei, sala pentru presă, studio pentru transmisii TV, spaţii pentru transmisii TV/radio, trei grupuri sanitare, terasă.
Accesul în sală:
La demisol: acces sportivi, acces VIP, acces presă/expo, acces persoane cu handicap, zonă acces salvare, acces auto cu gabarit mare, acces la spaţiile tehnice.
La parter: 5 porţi pentru spectatori dinspre Şoseaua de Centură, alte 8 accesuri în caz de evacuare rapidă a sălii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!