Sute de bihoreni beau zilnic apă de la Tinca. Vin chiar de la zeci de kilometri depărtare cu sacoşele burduşite cu sticle pentru a lua apa tămăduitoare. Apa, care a proprietăţi asemănătoare cu cea de la Vichy Franţa este foarte căutată şi de pensionarii şi nu numai care îşi procură bilete de tratament prin Casa de Pensii. Medicii spun că această apă îi poate ajuta pe bolnavii de ulcer, reumatism şi pe cei care suferă de infertilitate.
„ Apa minerală de la izvorul 4 este o apă minerală care se asemănă în compoziţie foarte mult cu izvorul de la Vichy din Franţa. Are în total o compoziţie de 7 grame de săruri la litru, este o apă alcalino-feroasă, bicabornatată, sodică, magnezienă, hipotonă, cu efecte benefice asupra tubului digestiv. Se folosește și în tratamentul sterilității feminine şi a reumatismului. Efectele benefice ale acestor ape s-au observat de-a lungul timpului prin atitudinea pacienţilor care au vizitat staţiunea. Cei care au fost o dată la Băile Tinca au revenit”, spune Liviu Galea, asistent medical principal.
Proprietarul Băilor Tinca este un localnic din satul Gurbediu, plecat de mult timp în SUA şi au fost renovate.
„Pentru noi este o mare mulţumire sufletească să putem ajuta la alinarea suferinţelor oamenilor”, spune Sorin Hodiş, fiul proprietarului Băilor Tinca.
O zi de tratament la centrul de la Tinca, cu toatele mesele incluse și cazare, costă 85 de lei, iar apa de la izvoare este gratuită.
Atestare
Potrivit managerului staţiunii balneoclimaterice Tinca, Traian Damşe, staţiunea dispune de trei izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi.
Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie etc. pentru diversele tratamente.
Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali.
Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru femeile care vor să aibă copii. La Băile Tinca sunt tratate eficient afecţiunile ginecologice, în special sterilitatea secundară şi afecţiuni inflamatorii ale anexelor. De asemenea, se pot trata afecţiuni ale tubului digestiv (gastrita cronică hiperacidă, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice nespecifice, constipaţia cronică); afecţiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă, stări după ficat operat, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabetul); afecţiuni asociate (reumatisme degenerative şi articulare, afecţiuni neurologice periferice, cardiovasculare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!