Situaţia nuferilor din Băile 1 Mai a atras atenţia autorităţilor. În acest sens la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, s-a ţinut un grup de lucru în cadrul cărui a fost discutată situaţia apărută la rezervaţia naturală Pârâul Peţea, Baile 1 Mai.„ Acest grup de lucru a fost organizat de către APM Bihor la solicitarea Muzeului Tării Crişurilor – custode legal atât al rezervaţiei cât şi al sitului Natura 2000 ROSCI0098 Lacul Peţea, sit care include rezervaţia naturală, în baza convenţiei de custodie încheiată cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. În baza acestei convenţii de custodie, custodele are obligaţia de a menţine starea de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor, prin stabilirea unor măsuri adecvate de protecţie şi conservare”, a precizat Ovidiu Dăescu, directorul APM Bihor.
S-a discutat despre stabilirea unor măsuri care să contribuie la menţinerea rezervaţiei, respectiv la conservarea habitatului prioritar edificat de nufărul termal, ca urmare a apariţiei unei situaţii critice şi anume modificarea nivelului apei din lac, respectiv a temperaturii apei, ceea ce poate afecta în mod dramatic atât speciile termofile, dar mai ales întregul habitat, care este unic în Europa.
Soluţii pentru nuferii din Baile 1 Mai
La dezbatere au participat specialişti de la Muzeul Ţării Crişurilor – în calitate de custode, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Administraţia Bazinală Ape-Crişuri, Garda Natională de Mediu-Comisariatul Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea, Primăria Sânmartin, Consilul Judeţean, biologul Anna Marossy – reprezentant al Academiei Române, precum şi reprezentanţi ai agenţilor economici care exploatează legal zăcământul de apă geotermală din zonă: SC Turism Felix SA şi SC Transgex SA.
În urma celor prezentate fiecare instituţie, prin specialiştii prezenţi, a formulat soluţii.
Astfel, specialiştii au hotărât menţinerea unui nivel acceptabil al apei în cadrul rezervaţiei prin pomparea în continuare de apă geotermală dintr-un foraj din apropiere aparţinând unui agent economic din zonă, care exploatează legal zăcământul geotermal. S-a decis de asemenea formarea unei comisii mixte de monitorizare a situaţiei, care să fie alcătuită din specialişti din instituţiile prezente la dezbatere, astfel încât în baza unei monitorizări minime să poată fi luate măsuri de conservarea a habitatului pe termen mediu şi lung. Comisia se va reuni la începutul lunii februarie.
Formarea unei Comisii mixte de control din care să facă parte instituţiile abilitate, care au atribuţii de control cum ar fi Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Bihor, Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Primăria Comunei Sânmartin, Poliţia şi Jandarmeria, custodele – Muzeul Ţării Crişurilor Bihor este o altă decizie luată în urma întâlnirii. S-a propus de asemenea realizarea a unui studiu hidro-geologic în zonă
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!