Căldura toridă a verii a crescut consumul de apă minerală. Nu întotdeauna, însă, aceasta este şi ceea ce scrie pe sticlă sau nu este păstrată în condiţiile corespunzătoare. Acest lucru a fost constatat de către comisarii CJPC Bihor. Aceştia, în perioada 15 iulie – 2 august au desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor).
Verificări şi deficienţe
„Pe perioada de desfăşurare a acţiunii tematice de control au fost verificaţi 51 de operatori economici, fiind constatate abateri la 44 dintre aceştia. S-au verificat 27.087 litri de apă minerală, fiind constatate abateri la 10.250 litri, cantitate oprită temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor”, a precizat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor. Protectorii consumatorilor au încheiat 44 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 100.900 lei.
Deficienţele constatate de către CJPC Bihor au fost multiple. „În primul rând nu erau respectate condiţiile de depozitare recomandate de producător pentru apa minerală. Aceasta trebuie păstrată la loc uscat şi răcoros, nu în curte, sub acţiunea directă a razelor solare, cum făceau unii dintre agenţii economici”, a subliniat comisarul şef adjunct.
Pe de altă parte, produse având ţara de origine Ungaria, se comercializau fără a avea traducerea elementelor de identificare şi caracterizare în limba romană. Unii agenţi economici nu aveau adresa socială a distribuitorului şi nici preţurile afişate conform legislaţiei în vigoare. Mulţi operatori economici nu aveau afişat certificatul unic de înregistrare la registrul comerţului şi nici anexa la acesta, din care să reiasă profilul de activitate pentru care operatorul economic este autorizat să funcţioneze.
Recomandări
CJPC Bihor face consumatorilor mai multe recomandări la achiziţionarea apei minerale. Astfel, trebuie verificat modul de prezentare a ambalajului apei minerale şi etanşeitatea recipientelor. De asemenea, trebuie verificată prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare sau expunere. O atenţie deosebită trebuie acordată condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu, atunci când producătorul impune condiţii în acest sens. Înscrisurile de pe etichete trebuie citite cu atenţie, în ideea de a cumpăra numai acele produse care corespund preferinţelor şi posibilităţilor consumatorului. „Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită şi solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea ori siguranţa unui produs”, conchide Giani Bura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!