O cantitate de peste 108.000 de litri de apă minerală care avea inscripţionat pe etichetă că este de şapte ori mai bună decât restul produselor similare a fost oprită temporar de la comercializare de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în urma unor controale care au durat doar două zile.
Alţi 74.928 litri de apă minerală au fost opriţi temporar de la comercializare, pentru că apa respectivă, comercializată sub trei denumiri diferite, provenea din aceeaşi sursă. Ceea ce contravine prevederilor legale.
O altă cantitate de 1.512 litri de apă a fost retrasă temporar de la comercializare din cauză că apa respectivă nu se regăseşte în lista apelor minerale recunoscute în România, nici ca sursă şi nici ca denumire comercială.
Abateri
În ceea ce priveşte apa „minune”, producătorul susţine pe etichetă că apa respectivă „hidratează mult mai bine, creşte imunitatea, este un puternic antioxidant, scade colesterolul, reduce procesul de îmbătrânire, este recomandată în curele de slăbire şi este ideală pentru gătit”, fără ca în spatele vreuneia dintre aceste calităţi să existe şi un buletin de analiză care să dovedească acest lucru.
„Atribuirea unei ape minerale naturale de proprietăţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane este interzisă. Ele pot fi permise doar dacă acestea au fost stabilite în baza analizelor fizico-chimice sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice şi clinice”, a precizat Marius Dunca, preşedintele ANPC.
Controlul tematic la nivel naţional privind respectarea prevederilor legale la comercializarea, prezentarea şi publicitatea apelor minerale naturale se desfăşoară în perioada 26.05.2014 – 06.06.2014. În primele două zile au fost controlaţi 265 operatori economici, dintre care 138 cu abateri. Au fost aplicate 96 de sancţiuni în cuantum de 268.500 lei.
În Bihor
Conform informaţiilor primite de la CJPC Bihor, până în 02.06.2014 au fost verificaţi 18 operatori economici, fiind constatate abateri la 14 dintre aceştia. „S-au verificat 8.999 litri de apă minerală în valoare de 11.270 lei, fiind constatate abateri la 8.669 litri în valoare de 9.980 lei. O cantitate de 7.774 litri, în valoare de 8.456 de lei, a fost oprită temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor. Au fost încheiate 14 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 61.000 lei”, ne-a declarat Giani Bura, comisar şef adjunct la CJPC Bihor.
Dintre deficienţele constatate, amintim: nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea apelor minerale naturale, adică nu erau precizate clar şi precis sursa şi izvorul sau denumirea locului de extracţie; redactarea elementelor de identificare şi caracterizare necesare informării consumatorilor cu caractere greu vizibile, aproape ilizibile. Caracterele cu care este înscrisă denumirea sursei nu erau cel puţin de o dată şi jumătate mai mari decât denumirea comercială a produsului. Preţurile de vânzare nu erau afişate conform legislaţiei în vigoare, atât pe bucată cât şi raportate la unitatea de măsură.
Sfaturi la achiziţia apei minerale
Comisarul şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura, recomandă consumatorilor să verifice modul de prezentare a ambalajului apei minerale şi etanşeitatea recipientelor. De asemenea, trebuie verificată prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare sau expunere. O atenţie deosebită trebuie acordată condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu, atunci când producătorul impune condiţii în acest sens. Înscrisurile de pe etichete trebuie citite cu atenţie, iar produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită trebuie refuzate. „La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba, în cazul unei eventuale reclamaţii, calitatea sau siguranţa unui produs”, recomandă comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!