Creşterea TVA la 24% prin Ordonanţa Guvernului 58/2010 a determinat şi operatorii locali de servicii publice (S.C. Electrocentrale S.A., Compania de Apă şi RAPAS) să propună în şedinţa Consiliului Local de joi modificări corespunzătoare ale tarifelor.
Cât priveşte OTL, majorarea tarifelor va fi suportată de regie întrucât ultima majorare a tarifelor s-a făcut abia luna trecută.
Căldura, cu 6%
Scumpirile au fost explicate miercuri de primarul Ilie Bolojan şi de directorul economic Eduard Florea care a explicat de ce gigacaloria se scumpeşte cu 6%, nu cu 5% ca TVA.
„Creşterea depăşeşte 5% fiindcă populaţia va suporta creşterea de tarif pe preţul întreg, adică cel cu subvenţii cu tot, nu doar pe partea pe care îi revine ei”, a precizat Florea.
„Îndemn toţi orădenii să rămână în sistemul centralizat de alimentare publică cu energie, deoarece Primăria Oradea a finalizat procedura de depunere a unei cereri de finanţare pentru unitatea de producţie a energiei. Dacă Guvernul va pune în practică anularea subvenţiilor, vom avea în vedere stabilirea unor măsuri de compensare, îndeosebi pentru familiile cu venituri reduse. E adevărat că Electrocentrale se află într-o situaţie dificilă, ca atare, municipalitatea va anunţa săptămâna viitoare o serie de măsuri” a spus Ilie Bolojan.
În condiţiile în care rămân neschimbate subvenţia de la bugetul de stat (46,80 lei / Gcal) şi subvenţia locală (24,61 lei/Gcal), Consiliul Local va vota azi propunerea de creştere a preţului gigacaloriei la populaţie, de la 164,93 lei la 174,71 lei. În context, municipalitatea arată că, momentan, gigacaloria e mai ieftină la Oradea (164,93 lei) decât la Cluj-Napoca (165 lei), Iaşi (175 lei), Braşov (184 lei), Timişoara (187 lei) şi Arad (207,22 lei).
Apa, de la 1 iulie
Şi Compania de Apă Oradea (CAO) a majorat de la 1 iulie preţul metrului cub de apă potabilă de la 2,94 lei la 3,17 lei. La fel, tarifele pentru serviciile de canalizare şi epurare s-au scumpit de la 1,23 lei la 1,33 lei pe metru cub, iar preţul canalizării pluviale a crescut de la 0,42 lei la 0,45 lei per metru cub. Ajustarea tarifelor CAO la inflaţie este o măsură impusă prin contractul de împrumut semnat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare dar reflectă şi majorarea TVA-ului.
Dintre noile tarife propuse de Regia Autonomă Pieţe Agrement Salubritate (RAPAS) notăm săpatul şi umplutul groapei de mormânt – 83 lei, manipularea decedaţilor – 57 lei, exhumarea – 89 lei, catafalcare – 104 lei, închirierea capelei municipale – 28 lei/oră, închirierea capelei pentru depunere şi serviciu de stâlp – 11 lei/oră.
Dacă preţul biletelor la ştrandurile Ioşia Nord şi Municipal rămân aceleaşi, cresc însă preţurile abonamentelor la 57 lei respectiv 68 lei.
Dacă vor fi aprobate, noile tarife descrise mai sus vor intra în vigoare de la prima factură emisă după data Hotărârii de Consiliu Local.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!