La loc comanda. Promisiunea şefilor din Termoficare SA cum că întregul oraş, cu excepţii punctuale, va avea apă caldă şi încălzire din 20 octombrie a fost retrasă şi înlocuită cu una … pe rit vechi. În mai multe zone din oraş, când e apă cladă nu va fi căldură şi viceversa. Între altele, clienţii societăţii de termoficare nu au nici apă caldă şi nici căldură. În aceste condiţii, dacă factura la căldură pe octombrie este sub semnul întrebării, cea la energie electrică va fi, cu certitudine, mare, pentru majoritatea clienţilor Termoficare SA.
Nu-i presiune în reţea
În mod surprinzător, e vorba despre zone deservite de reţele noi, construite anul acesta, în contul proiectului cu finanţare europeană. „Livrarea agentului termic este întrerupta la podul CFR din Rogerius, unde acum se înlocuieşte porţiunea respectivă de magistrală. Acum, Magistrala 1 este alimentată prin două by-passuri de reţea, unul din zona Decebal şi unul din zona stadionului municipal. Acestea au diametre reduse faţă de magistrală şi nu avem parametri de funcţionare”, este explicaţia Termoficare SA, oferită de directorul Mihai Cabai. Cu alte cuvinte, presiunea din reţeaua primară este atât de scăzută încât abia ajunge în punctele termice pe care ar trebui să le deservească. Dacă în raza unora dintre punctele termice s-a ajuns până la dezmorţirea caloriferelor, în alte zone presiunea nu permite nici măcar prepararea apei calde. „Înainte de 20 octombrie se mai dezmorţeau caloriferele dar acum nu avem nici apă caldă şi nici încălzire. E mai rău, acum, de când ziceau că va fi mai bine. Sunt curios la factură cum va fi, ne vor pune la plată ca şi cum am fi avut caldură la parametri normali?”, comentează Doru Boroş, proprietarul unui apartament în zona B-dului Dacia.
Nemulţumirea sa este împărtăşită de mii de orădeni care dârdâie în locuinţe.
Blocaj la podul CFR
Cabai spune că situaţia este temporară şi că asocierea Construcţii Bihor cu Energoconstrucţia, executanţi în proiectul reţelelor, s-a angajat să termine lucrarea de la pod până la sfârşitul acestei luni. „Nu circulă agentul termic prin M1. Dacă constructorul finalizează până la sfârşitul lunii, intrăm în normalitate cu parametri şi renunţăm la program de apă şi căldură”, mai zice Cabai.
Cu program
„Pornirea încălzirii, în condiţiile în care nu s-au finalizat toate lucrările de investiţii, aferente atât proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2008-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” dar şi cea de reabilitare a Podului Ferdinand, au determinat societatea de termoficare să furnizeze energia termică în regim de provizorat. Din monitorizarea parametrilor punctelor termice s-a constatat că în zonele Rogerius – parţial (de-a lungul bulevardului Dacia, între str. Podului şi Piaţa Creangă), Velenţa, Dragoş Vodă, Louis Pasteur şi Piaţa Ferdinand nu se poate asigura concomitent furnizarea apei calde de consum şi agentului termic pentru încălzire, în condiţii corespunzătoare de calitate”, comunică societatea de termoficare.
Ca urmare, din 20 octombrie, pentru aceste zone s-a asigurat furnizarea apei calde de consum alternativ cu furnizarea încălzirii, după program: apă caldă între orele 16:00 şi 21:00 şi încălzire între orele 21:00 şi 16:00.
„Punctele termice cuprinse în acest program sunt: 100,101, 102,103, 104, 106, 107,108 109, 119,125, 126, 127, 130,136, 200, 202, 203, 218, 611, 612, 613 din Rogerius 304, 308, 309, 316 din zona str. Louis Pasteur 707, 708, 713, 721, 722 din zona Piaţa Ferdinand, 836 din zona Dragoş Vodă şi 832, 833, 841, 842, 856, 890 din Velenţa”, anunţă Termoficare SA.
Lipsa încălzirii la unele blocuri sau scări de bloc poate fi însă cauzată şi de faptul că sunt asociaţii de proprietari care nu şi-au deschis vanele de la subsol, mai atenţionează societatea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!