Studentul orădean Marius Deaconu, comisar educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a transmis că în acest an Guvernul a direcţionat către Educaţie doar 3,26% din PIB. Acesta în condiţiile în care, în 2009 şi în 2011, Educaţia a primit peste 4% din Produsul Intern Brut.
„Nici măcar acest procent de 3,26% nu ajunge în visteria Educaţiei pentru că, la rectificări, o parte din bani sunt redirecţionaţi către alte ministere. Ca atare ne-am alăturat protestelor organizate de ANOSR în mai multe centre universitare. La Oradea ne-am gândit să intrăm şi în grevă japoneză pentru o săptămână, dar am decis să nu creăm discrepanţă cu modul de protest din celelalte universităţi”, ne-a declarat Marius Deaconu, fost preşedintele al Asociaţiei Studenţilor în Istorie „Gheorghe Şincai” din Oradea.
Iar succesorul său la Asociaţia „Gh. Şincai”, Roland Olah, arată că fondurile insuficiente conduc la creşterea taxelor la studenţi.
„Şi la Oradea s-au mărit taxele studenţeşti în primăvară şi s-a vrut şi în toamnă. Aceste creşteri ale taxelor de şcolarizare s-au produs şi la universităţile din ţară. La Oradea o parte a căminului nou nu e terminat”, ne-a explicat Roland Olah. Acesta mai dă asigurări că şi la Oradea reprezentanţii ANOSR vor organiza diferite proteste în vederea respectării Legii Educaţiei.
Şi dascăli afectaţi
Reamintim că în discursul de deschidere a anului universitar, rectorul orădean Constantin Bungău nu s-a ferit să evidenţieze efortul la care sunt obligate cadrele didactice după încărcarea normei de predare spre limita maximă.
Rectorul Bungău a arătat că anul acesta Universitatea are 1.344 de posturi didactice, cu 229 mai puţine ca anul trecut, dintre care sunt ocupate 1.092 (cu 33 mai puţine decât în anul precedent.
„Procesul de optimizare va continua şi în acest an, chiar dacă va urma vizita ARACIS în urma căreia sperăm să intrăm în categoria universităţilor cu grad ridicat de încredere”, a mai spus Bungău în condiţiile în care promovarea UO în rândul universităţilor din primul eşalon i-ar aduce o finanţare superioară de la Minister.
Iar după ce fostul rector Cornel Antal a recunoscut, într-un interviu televizat, că profesorii sunt afectaţi de „zvonurile pesimiste” privind subfinanţarea învăţământului superior, şi rectorul Bungău şi-a reiterat observaţia că „este nevoie de salarii normale pentru colegii cadre didactice, fiindcă altfel nu se poate face un învăţământ de calitate”.
Universităţi mari cer 6% din PIB
Parlamentarii şi Universitatea
Citiți principiile noastre de moderare aici!