Cu aplicarea noilor preţuri maximale ale medicamentelor, Spitalul Municipal se confruntă cu refuzul tuturor furnizorilor de a onora comenzile. Spitalul are rezerve de meicamente şi substanţe de bază pentru maxim două săptămâni, după care există posibilitatea unei crize generalizate.
„Sunt undeva la 80 de medicamente care nu se livrează. Şi dacă ar fi 50 ar fi o problemă”, zice directoarea economică a spitalului, Maria Silaghi. Noile preţuri maximale ale medicamentelor sunt impuse prin Ordinul de Ministru 810/2015.
„Pe baza acestuia a reieşit o formulă de calcul pe care am trecut-o în contractele cu furnizorii iar ei au acceptat-o. La majoritatea medicamentelor, preţul nou este mai mic decât cel contractat. Acum, firmele ne dau negaţie. Răspunsurile lor sunt de genul „Suntem în imposibilitatea fortuită de a livra aceste produse la preţurile adjudecate”, detaliază directoarea.
Miercuri la prânz s-au trimis adrese către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, prin care se cere intervenţia acestora în rezolvarea problemei. „Cred că este o înţelegere la nivel naţional între furnizorii de medicamente să încerce să renegocieze aceste preţuri. Este o părere personală, nedocumentată”, zice primarul Ilie Bolojan.
Cam de o lună au început să apară refuzuri din partea furnizorilor de medicamente la cererile formulate de Spitalul Municipal. Directoarea economică spune că abia acum a fost atenţionată de farmaciştii spitalului că rezervele de medicamente şi substanţe active se apropie de epuizare în condiţiile în care nu sunt periodic alimentate. Întâmplător sau nu, refuzul furnizorilor vine odată cu punerea în aplicare a preţurilor maximale a medicamentelor, impusă prin ordin de ministru.
„Conform acestui ordin, ar fi trebuit ca, de la începutul lunii iunie, să cumpăram medicamente la preţuri mult mai mici, de la firmele care distribuie medicamente. Noi, Spitalul Municipal, având încheiate contracte cu aceste firme, am făcut comenzi pentru medicamente la noile preţuri. E adevărat că iniţial am contractat la preţuri mai mari dar acum ar trebui să cumpărăm la preţuri mult reduse. Suntem în situaţia în care firmele refuză să facă acest lucru. Suntem în imposibilitatea de a asigura toate medicamentele pacienţilor. O parte le putem asigura fără probleme dar nu toate. Asta are două posibile rezolvări. Ori nu-i tratăm corespunzător, ceea ce e foarte neplăcut ori sunt obligaţi să le cumpere, ceea ce e iar, foarte neplăcut şi incorect”, a spus ieri, primarul Ilie Bolojan, cu ocazia unei conferinţe de presă la Spitalul Municipal.
De la Ministerul Sănătăţii i s-a comunicat că problema aceasta a apărut în întreaga ţară. „Fac un apel către Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentelelor şi CNAS să facă ordine în sistem. Ori aceste companii vor fi obligate să livreze medicamentele la noile preţuri, ele au poziţii de monopol în România, ori să facă ceva astfel încât să avem medicamente în spitale”, cere Bolojan.
Directorul economic al Municipalului, Maria Silaghi, zice că refuzul de livrare vizează toate medicamentele, nu doar cele oncologice sau cele pentru programele naţionale de sănătate.
„Pe măsură ce am recalculat preţul, am primit şi negaţia de la furnizor. Avem nişte stocuri dar nu avem cum rezista pe termen lung”, avertizează aceasta. Procentul de reducere a preţului este cuprins între 15 şi 20%.
Directoarea spune că, la primirea unui refuz, se fac calculele de preţ pentru următoarea firmă căştigătoare. „Acest lucru ne ia timp ori nu putem sta la infinit, fără medicamente în spital, să calculăm preţuri. Avem un procent de 50% negaţii şi nu de la una ci de la toate firmele. Îi rugăm şi facem un apel către furnizori să livreze medicamentele la preţurile noi”, spune Silaghi.
Conform acesteia, medicii încercă să acopere nevoile cu înlocuitori dar nici această soluţie nu poate funcţiona pe termen lung.
Acorduri cadru
Spitalul Municipal are în vigoare acordul cadru pentru alimentarea cu medicamente pentru anul acesta şi anul viitor. „Ca să putem negocia preţurile, ar trebui să le reziliem şi să facem o negociere. Asta nu e normal atâta vreme cât colaboratorii noştri au acceptat această formulă de calcul prin contracte”, e oprinia directoarei.
„La Spitalul Judeţean nu există această problemă, dar dacă situaţia persistă, o vor avea. Acolo sunt în faza de negociere pe contracte cadru pentru următorii ani. la Municipal aceste contracte cadru sunt în curs. Dacă nu se rezolvă situaţia, cât de curând va apărea o problemă şi la Judeţean”, crede primarul.
Toţi furnizorii de medicamente ai Municipalului au trimis refuz de furnizare a medicamentelor cu preţurile reduse conform ordinului ministerial. Între cei mai importanţi furnizori figurează Polisano, Farmexpert, Remedia, Mediplus sau FarmaFarm.
În opinia sa, furnizorii forţează limitele legii prin refuzurile trimise. „Faptul că există contracte semnate prin care îşi asumă că vor livra la preţurile din ordinele de ministru, este clar că firmele sunt în culpă. Problema e că în sistemul de urgenţă în care lucrăm nu ai timp să te judeci jumătate de an să cauţi vinovatul. Abordarea ministerului este corectă, la medicamentele la care s-a sărit calul trebuia să se reducă preţul. Am sesizat conducerea Ministerului şi a CAS la prânz. Se ştia de problemă de câteva zile şi ni s-a spus că se fac eforturi”, mai zice Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!