Distribuție Energie Electrică Romania S.A, denumită Beneficiar, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj sub nr. J12/352/2002, cu sediul în Municipiul Cluj Napoca, județul Cluj, România, str. Ilie Măcelaru, nr. 28A, cod poștal 400380, cod de înregistrare fiscală RO14476722, telefon 0264205102, anunță demararea proiectului cu titlul:
„MODERNIZARE REȚEA ELECTRICĂ de DISTRIBUȚIE și IMPLEMENTARE a UNUI SISTEM de tip VIRTUAL POWER PLANT la nivelul COMPANIEI DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA S.A.”
Contract de Finanțare nr. 202/01.08.2024, din Fondul pentru Modernizare,
Program cheie 3: Modernizarea și construcția de noi tronsoane de infrastructură energetică,
Măsura de investiții 3.2: Sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Valoarea totală a Proiectului este de 143.937.923,78 lei.
Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 93.819.246,76 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Valoarea asigurată de Beneficiar este de 50.118.677,02 lei.
Durata de implementare a Proiectului începe de la data semnării contractului de finanțare: 01.08.2024, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiției este 31.12.2027.
Prin implementarea proiectului „MODERNIZARE REȚEA ELECTRICĂ de DISTRIBUȚIE și IMPLEMENTARE a UNUI SISTEM de TIP VIRTUAL POWER PLANT la NIVELUL COMPANIEI DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA S.A.”, vor fi realizate investiții în infrastructura energetică pentru îmbunătățirea parametrilor de calitate a energiei electrice distribuite în zonă și indicatorii de performanță ai serviciului de distribuție energie electrică, tocmai prin creșterea continuității serviciului.
Obiectivele proiectului corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3, Măsura de investiții 3.2: Sprijinirea investițiilor pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, sunt:
- Îmbunătățirea eficienței energetice;
- Reducerea Consumului Propriu Tehnologic (CPT);
- Modernizarea unor posturi electrice de transformare pentru a crea premisa racordării unor noi capacități de producție/consum.
Aceste obiective vor asigura:
- Îmbunătățirea indicatorilor din zona de aplicabilitate a proiectului, în sensul reducerii indicelui durata medie a întreruperilor în rețea (sistem) pentru un utilizator – SAIDI (System Average Interruption Duration Index) cu 2,51%, comparativ cu situația existentă;
- Reducerea pierderilor de energie electrică (Consumului Propriu Tehnologic, CPT) cu circa 0,4%;
- Mărirea capacității de distribuție energie electrică cu 2.647kVA.
Obiective specifice ale proiectului:
1. Digitalizarea rețelei de distribuție prin implementarea unei platforme virtuale de agregare a surselor de energie, a consumatorilor și a capacităților rețelei de distribuție a energiei electrice, Virtual Power Plant.
2. Modernizarea și amplificarea rețelei prin înlocuirea transformatoarelor de putere existente cu transformatoare de putere cu RAT (Reglaj Automat al Tensiunii), în zona predominată de prosumatori.
Rezultate așteptate ale proiectului:
1. Implementarea platformei virtuale – Virtual Power Plant (VPP) – de agregare a surselor de energie, a consumatorilor și a capacităților rețelei de distribuție a energiei electrice și interfațarea cu sistemele/platformele proprii DEER.
2. Modernizarea și amplificarea rețelei în zona predominată de prosumatori prin:
– montarea a 284 transformatoarelor de putere 𝑀𝑇𝑗𝑡 cu RAT (Reglaj Automat al Tensiunii);
– montarea a 270 unități de monitorizare și control la distanță – RTU (Remote Terminal Unit) – în instalațiile utilizatorilor cu impact asupra sistemului.
Indicatorii obligatorii ai proiectului sunt:
1. Posturi de transformare modernizate: 2.778.
2. Noduri cu posibilitate de comandă/control de la distanță: 5.856.
3. Sisteme pentru rețele digitalizate: 1.
Date de contact
Vasile Cristian DAN – manager de proiect.
e-mail: cristian.dan@distributie-energie.ro
Advertorial CH 24305
Citiți principiile noastre de moderare aici!