Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, organele fiscale pot anula din oficiu înregistrarea unei persoane în scop de TVA. „La nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor s-a anulat, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA la 12.982 de contribuabili”, ne-a informat Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.
Situaţii
Anularea înregistrării în scop de TVA, potrivit Codului fiscal, se poate face în mai multe situaţii. În primul rând este vorba de persoanele care sunt declarate inactive. „Reînregistrea în scopuri de TVA se efectuează, din oficiu, la data la care a încetat situaţia care a condus la anularea înregistrării”, a precizat Ioan Mihaiu.
Dacă persoana înregistrată în scopuri de TVA a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii, reînregistrarea în scopuri de TVA se efectuează din oficiu, de la data la care a încetat situaţia care a condus la anularea înregistrării.
Organele fiscale mai anulează înregistrarea în scopuri de TVA dacă asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal una din următoarele fapte: infracţiuni de natura celor care se înscriu în cazierul fiscal; atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin decizie a organului fiscal competent rămasă definitivă în sistemul căilor administrative de atac sau prin hotărâre judecătorească.
O altă categorie de firme pentru care este anulată înregistrarea în scopuri de TVA, este a firmelor care nu au depus nici un decont de taxă prevăzut pentru şase luni consecutive în cazul persoanei care are perioada fiscală luna calendaristică şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic. Reînregistrea în scopuri de TVA se poate efectua la solicitarea persoanei impozabile numai după o perioadă de trei luni de la anularea înregistrării.
Anularea înregistrării în scopuri de TVA se face şi dacă în deconturile de taxă depuse pentru şase luni, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri sau servicii şi nici livări, realizate în cursul acestor perioade. „Reînregistrea în scopuri de TVA se poate efectua la solicitarea persoanei impozabile în maximum 180 de zile de la data anulării”, explică directorul DGFP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!