Cu aproape trei săptămâni înainte de începerea şcolii, Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) raportează contractarea a peste 1,1 milioane de lei pentru reparaţiile curente şi capitale din unităţile de învăţămând din Oradea, dintr-un buget alocat de 1,8 milioane de lei.
Trei excepţii
Majoritatea covârşitoare a şantierelor din şcoli sunt în fază avansată de execuţie, dar sunt şcoli în care lucrările de igienizare prevăzute nici nu au început. Liceul Ortodox, Liceul Emanuel şi Liceul Onisifor Ghibu sunt excepţiile de la regula care cere retragerea şantierelor din şcoli, cauza este întârzierea procedurilor de achiziţie.
„Acolo unde sumele sunt foarte mici, firmele nici nu s-au prezentat la licitaţie. Avem exemplul Liceului Ortodox care a fost scos azi la licitaţie a treia oară şi nu s-a prezentat nimeni. La aceste şcoli, normal, lucrările vor fi întârziate şi vor începe mai târziu”, spune Benyovsky Tunde, director adjunct al AIO.
Acesta precizează că lucrările întârziate se vor face după discuţii cu conducerea respectivelor unităţi şcolare: „La înţelegere cu directorii, dacă doresc şi dânşii, se face, dacă nu, nici nu apucăm”. Mai insistă că zugrăvelile se pot face etapizat, pe măsură ce clasele se mută temporar în laboratoarele şcolilor.
Cea mai mare investiţie
Lucrarea multianuală de la Şcola 16 din Rogerius face obiectul celei mai mari investiţii curente a AIO în reparaţiile capitale la şcoli. „Până în 15 septembrie, toate clasele vor fi terminate pe începutul anului şcolar. Este lucrarea cea mai importantă din punct de vederte valoric – 1,597.000 lei, din care s-a decontat 75%. Pe măsura finalizării lucrărilor urmează să decontăm diferenţa”, spune viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Acesta apreciază că „Generală 16 este o şcoală foarte importantă pentru acest cartier. Prin calitatea actului educativ şi prin poziţionare, reuşeşte să atragă copiii pe care părinţii ar dori să-i înscrie în şcolile din Centru.
În strategia întocmită împreună cu Inspectoratul Şcolar urmărim ca şcolile de cartier să fie suficient de atractive pentru orădeni pentru a nu creşte traficul spre centru dimineaţa. Actul educativ oferit aici este similar şcolilor din Centru”.
Importantă sau nu, Şcoala 16 va deschide anul şcolar într-o curte brăzdată de săpăturile pentru schimbarea canalizării. „Asfaltarea curţii se va face după ce finalizăm canalizarea. Nu o să reuşim s-o terminăm până la începutul anului şcolar, poate până la sfârşitul anului”, spune Mureşan.
Inedită
O investiţie derulată mai degrabă neobişnuit în Oradea, pornită la iniţiativa părinţilor, este pe finalizare în curtea Şcolii Bălcescu din strada Sucevei. În absenţa unei săli adecvate pentru orele de educaţie fizică, asociaţia părinţilor elevilor din şcoală au început, prin colecte benevole în şcoală, adunarea fondului pentru realizarea unei săli pe structură metalică acoperită cu prelată din PVC.
„La iniţiativa asociaţiei părinţilor, coroborat cu rezolvarea unor probleme care ţin de retrocedările pe acest amplasament, am reuşit să luăm decizia de a face un teren de sport adecvat orelor de educaţie fizică”, spune vicele Mureşan. Acesta estimează contribuţia părinţilor, de 133.500 de lei, la 25% din costul întregii lucrări.
Lucrările au început anul trecut, prin executarea fundaţiilor structurii metalice. Tot în 2013 s-a executat asfaltarea curţii, (cca 2.500mp), în valoare de 250.928,93 lei.
Lucrările sunt, acum, în faza montării instalaţiei de încălzire pe gaz.
Şcoala este frecventată de aproximativ 1.000 de elevi, a arătat directorul Gheorghe Troie.
„Ne dorim reducerea cheltuielilor acolo unde suntem în chirie, iar acum, cu o parte a acestei şcoali, stăm în chirie la Comunitatea Evreilor. Când finalizăm lucrările la campusul şcolar, probabil acei copii vor veni pe locaţia Liceului Aurel Lazăr”, a mai spus Mureşan.
AIO are, acum, în execuţie, lucrări de reparaţii curente la 27 de imobile: patru creşe, 11 școli şi restul 12 licee şi colegii, şi reparaţii capitale la alte şapte unităţi şcolare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!