9 ianuarie – Prefectul anunţă că Bihorul va deveni primul judeţ din ţară în care paşaportul în regim de urgenţă va fi eliberat în maximum două ore. Cât priveşte permisele auto, acestea vor fi eliberate în două ore de la depunerea documentelor, acest regim de eliberare rapidă a actelor extinzându-se şi în cazul certificatelor şi a plăcuţelor de înmatriculare.
(foto: bolo)
16 ianuarie – Apare „Codul lui Bolojan”, prin care se cere funcţionarilor publici să aibă o conduită corespunzătoare faţă de public şi să refuze mita.
17 ianuarie – Guvernul a aprobat alocarea a 75 milioane de euro pentru infrastructura de apă a judeţului.
25 ianuarie – Se împarte bugetul Consiliului Judeţean Bihor pe anul 2006, în valoare de 28 milioane de euro.
30 ianuarie – Este lansat site-ul www.cartiernou.ro, pe care bihorenii trebuie să-l acceseze pentru a se înscrie pe lista cu apartamentele oferite de Consiliul Judeţean Bihor.
2 februarie – Primarii din Nojorid, Tăuteu, Tulca şi Spinuş părăsesc barca PSD, înscriindu-se la PNL.
11 februarie – Are loc Consiliul Judeţean al PSD Bihor, la care a participat şi Ilie Sârbu, vicepreşedinte PSD.
16 februarie – Lucian Popuş, primarul din Sânmartin, părăseşte şi el PSD Bihor şi se înscrie în PD.
10 martie – Borbely Laszlo, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, prezent la Oradea, promite autorităţilor alocarea a 13,5 miliarde de lei pentru drumurile comunale din Bihor şi 73 milioane de euro pentru DN Oradea – Satu Mare.
24 martie – Adriean Videanu, preşedintele executiv al PD, a venit la Oradea, însoţit de Sulfina Barbu, ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor, şi de vicepremierul Gheorghe Pogea.
28 martie – Vicepreşedintele PSD Bihor, Gavrilă Ghilea, trece în tabăra PD, motivând că nu mai poate lucra cu Mihai Bar şi Alexandru Retegan.
29 martie – PNL Bihor divorţează de PD, Alianţa DA destrămându-se la nivelul Bihorului. Deputatul Cornel Popa motivează gestul PNL prin atitudinea incorectă a PD faţă de liberali în Bihor. Popa denunţă alianţa locală PD-UDMR şi acuză PD că a obstrucţionat accesul PNL la conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei.
(foto: popa)
29 martie – Teodor Maghiar părăseşte PSD-ul, înscriindu-se în Partidul Conservator.
13 aprilie – Alexandru Kiss, preşedintele CJ Bihor, amână pentru a doua oară licitaţia pentru terenuri, la cererea unei firme bucureştene.
17 aprilie – Prefectul Bihorului, Ilie Bolojan începe „curăţirea” sistemului sanitar bihorean, exprimându-şi dorinţa de a avea mai mulţi medici în teritoriu, dar şi cea de a pune capăt integrărilor clinice.
20 aprilie – Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, este prezent la Oradea, ocazie cu care vizitează şi redacţia J.b., acordându-ne un interviu.
27 aprilie – În urma unei campanii declanşate de J.b., prin care mai-marii judeţului erau acuzaţi că nu fac destul pentru ca drumurile din judeţ să arate cât de cât satisfăcător, capii CJ Bihor îi iau într-o mică excursie pe reprezentanţii mass-media bihorene, pentru a le arăta plombele de pe DJ Oradea – Marghita. Kiss îşi declină competenţa cu privire la Drumurile Naţionale (Oradea – Salonta, Oradea – Beius, Oradea – Valea lui Mihai), spunând că a făcut tot ce a depins de el pentru ca autoritatea naţională de care acestea aparţin să le reabiliteze.
2 mai – Prefectul Ilie Bolojan face un apel către bihoreni să nu se mai înghesuiască la farmacii, deoarece de acum există fonduri suficiente pentru medicamentele gratuite şi compensate, prin alocări bugetare suplimentare către Bihor.
4 mai – Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este prezent la Oradea, vizitând şi redacţia J.b. Ministrul promite că va sprijini ridicarea unui spital nou, de urgenţă, la Oradea şi declară că îi dă mână liberă prefectului pentru a reforma sistemul sanitar în Bihor.
26 mai – Firma Selina, patronată de Beniamin Rus (foto), câştigă licitaţia pentru construirea celor 5.000 de apartamente de pe Calea Aradului şi de pe Armatei Române. (foto: rus)
31 mai – Jurnal bihorean organizează la Primăria Oradea un forum care ia în dezbatere toate aspectele cu privire la Cartierul Kiss. Sunt prezenţi zeci de orădeni, alături de părţile implicate în proiect: CJ, constructor, bănci. Deşi Kiss afirmă că doreşte o cât mai rapidă ridicare a blocurilor, Beniamin Rus atrage atenţia că lucrările nu vor avansa aşa uşor, lucru care s-a adeverit apoi.
12 iunie – Prefectul Ilie Bolojan intenţionează să spargă casta închisă a notarilor, prin suplimentarea posturilor în judeţ.
21 iunie – Florian Pantea devine preşedintele interimar al PRM Bihor, Paul Magheru luându-şi un concediu medical.
23 iunie – Pesediştii ies în stradă. Ei împart broşuri în cele mai importante locuri publice orădene, sub genericul „Faptele şi minciunile PD-PNL”. PSD Bihor se înscrie astfel într-o acţiune organizată la nivel naţional de către social-democraţi.
6 iulie – Proiectul vizând restructurările din cadrul sistemului sanitar bihorean a fost înaintat de către Autoritatea de Sănătate Publică Ministerului Sănătăţii, cu avizul Prefecturii.
7 iulie – Tinerii social-demicraţi îşi aleg conducerea la nivel judeţean, alegeri la care este prezent şi Victor Ponta, şeful junilor la nivel naţional. Emilian Pavel este ales şef al TSD Bihor, după ce înainte cu o săptămâne Bogdan Hossu fusese ales lider al TSD Oradea.
13 iulie – Premierul Călin Popescu Tăriceanu soseşte la Oradea împreună cu Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, şi Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, pentru a analiza situaţia autostrăzii Borş-Braşov. Premierul spune că doreşte urgentarea lucrărilor la autostradă, inclusiv în Bihor, însă constructorul american va rămâne insensibil la cerinţele lui Tăriceanu, neavând interes să demareze lucrări de amploare în a doua jumătate a anului.
14 iulie – Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, este prezent la Oradea, cerându-le primarilor bihoreni să renunţe la „abordarea comunistă”.
20 iulie – Capii judeţului solicită Guvernului alocarea a 110 miliarde de lei vechi pentru rezolvarea problemei Muzeului Ţării Crişurilor.
21 iulie – Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, promite autorităţilor locale orădene alocarea de urgenţă a 25 miliarde de lei vechi pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu (fosta Garnizoană), promisiune neonorată nici până azi.
22 iulie – Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, se află în vizită în Bihor, promiţând miliarde de lei pentru agricultura românească.
27 iulie – PSD Bihor atacă virulent susţinerea financiară echipei FC Bihor, pentru care se cheltuiesc nejustificat miliarde de lei.
31 iulie – Expiră termenul-limită de depunere a declaraţiilor de apartenenţă politică a aleşilor locali şi judeţeni. PSD este partidul cel mai vitregit de primari, viceprimari şi consilieri locali, rămânând cu doar 12 edili-şefi. În schimb, se „umflă” puternic PD (44 de primari) şi PNL (16 primari).
3 august – Şeful PC Oradea, afaceristul Călin Raita, anunţă că doreşte 51% din acţiunile FC Bihor. „Consider că 90% din lot nu are valoare, şi astfel intenţionez să fac unul nou!”, spune Raita.
4 august – Membrii PSD Bihor fac o vizită Centrului de Transfuzii Sanguine, donând sânge benevol.
15 august – Tinerii social-democraţi orădeni organizează un bal de binefacere cu tombolă, la care participă şi seniorii partidului. Sumele strânse la bal au fost donate Spitalului de Neuropsihiatrie. Interesant, la balul TSD participă şi consilierul judeţean Ştefan Dulău, proaspăt trecut de la PSD la PD. Dulău joacă rolul de gazdă, balul fiind ţinut în sala sa din campusul Universităţii. Situaţia inedită nu a părut a-l deranja nici pe Dulău şi nici conducerea PSD Bihor, în frunte cu Mihai Bar.
24 august – După ce prefectul ieşise la înaintare cu câteva săptămâni înainte, anunţând că va sesiza DNA pentru anchetarea operaţiunilor de la FC Bihor în urma raportului de audit intern de la clubul de fotbal, conducerea PD Bihor iese la rampă. Mircea Matei îl acuză pe prefect de lipsă de fair-play, spunând că Adunarea Generală a Acţionarilor de la FCB a comandat raportul, astfel că tot AGA ar fi trebuit să-l facă public. Tot Matei răspunde intenţiilor lui Călin Raita, spunând că un club nu se poate vinde de pe o zi pe alta şi că intenţiile lui Raita i se par deplasate.
31 august – Deputatul PSD Gheorghe Sârb (foto) trece la PD. Fostul preşedinte al social-democraţilor declară că din postura de parlamentar PSD nu a simţit niciodată sprijinul acestei formaţiuni.
(foto: sirb)
4 septembrie – Prefectura respinge solicitarea localnicilor din Oşorhei, de organizare a unui referendum pentru înlăturarea primarului PD Ioan Codău.
10 septembrie – Şeful PNL Oradea, Gavril Grebenişan, anunţă că PNL Bihor i-a retras sprijinul politic lui Silviu Torjoc, inspector şcolar şef adjunct din partea PNL. Printre altele, lui Torjoc i se reproşează şi că a rămas în SUA câteva săptămâni peste programul iniţial.
12 septembrie – Preşedintele PSD, Mircea Geoană, vizitează Bihorul, întâlnindu-se cu muncitorii din fabrici.
13 septembrie – Deşi rămas fără sprijinul şefilor săi, Torjoc refuză să plece de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, declarând chiar că aşteaptă demisia din funcţie a preşedintelui Popa!
15 septembrie – Paul Magheru se reîntoarce în fruntea PRM Bihor.
16 septembrie – O delegaţie de 52 de persoane din Bihor, ce include zeci de primari, pe prefectul Ilie Bolojan şi pe vicepreşedintele CJ Ştefan Seremi, zboară spre SUA, pentru a vedea cum se face administraţie în America.
19 septembrie – Şi Viorel Lascu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, rămâne fără sprijinul partidului. „Nu mi se poate reproşa nimic”, contrează Lascu.
24 septembrie – Fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză, liderii PSD Bihor acuză că la Zilele Marghitei s-a intonat doar imnul maghiar, nu şi cel român. Liderii PRM, PNL, PD şi UDMR infirmă acuzele social-democraţilor, precizând doar că imnul României a fost intonat la finalul ceremoniei oficiale de dezvelire a două busturi de poeţi, român şi maghiar.
3 octombrie – Pentru nereguli în funcţionarea comisiilor de fond funciar, unii primari bihoreni sunt drastic amendaţi personal de o comisie de la Bucureşti.
6 octombrie – Un sondaj Gallup, comandat de PNL, arată clar cine sunt cele mai importante figuri politico-administrative în Bihor: Petru Filip (foto), Ilie Bolojan şi Cornel Popa. La distanţă, ei sunt urmaţi de Kiss Alexandru şi Mihai Bar.
(foto: filip)
13 octombrie – Prezent la Ziua Oradiei, preşedintele Traian Băsescu transmite a doua zi un mesaj clar autorităţilor: descentralizarea e prioritară.
19 octombrie – Petru Filip declară că s-a săturat de „războiul rece” dintre PD şi PNL. Contactat de J.b., Cornel Popa spune că e dispus să reia relaţiile cu PD.
23 octombrie – Prefectul le cere şefilor din spitale să renunţe la medicii care au deja vârsta pensionării.
26 octombrie – Vicepreşedintele CJ, Gavrilă Ghilea, anunţă că forul judeţean intenţionează să contracteze un credit de 2.500 miliarde de lei vechi, prin care să rezolve problema drumurilor în Bihor. Tot Ghilea anunţă că va fi reabilitată ruta Pietroasa – Boga – Padiş, ce va înghiţi 7,5 milioane euro.
(foto: ghilea)
27 octombrie – PNL Bihor, PC Bihor, parlamentarii PSD Claudiu Pop (foto) şi Alexandru Athanasiu, deputatul PD Gheorghe Sârb şi cel conservator Eduard Hellvig află că vor rămâne fără sedii. Imobilul situat pe strada Primăriei nr. 2 a fost câştigat în instanţă de către moştenitorii fostului proprietar.
(foto: pop)
30 octombrie – La propunerea lui Cornel Popa, PNL Bihor spulberă organizaţia PNL Oradea şi îi suspendă din partid pe Dan Octavian, Dorel Jurcău, Emil Chirilă, Moise Herdean şi Viorel Lascu. Cu excepţia lui Lascu, ceilalţi sunt acuzaţi că au negociat cu PD locuri în CA ale regiilor locale. Astfel, Gavrilă Grebenişan rămâne fără funcţia de şef al PNL Oradea.
1 noiembrie – Exilaţii lui Popa anunţă că vor contesta sancţiunile decise de Delegaţia Permanentă a PNL Bihor. Începe un adevărat război al declaraţiilor între Popa, Grebenişan şi aliaţii lor.
17 noiembrie – Prezent la Oradea la o zi după şedinţa comună de la Budapesta a Guvernelor român şi maghiar, premierul Tăriceanu află că, în paralel, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, se alătură platformei liberale lansate de către Theodor Stolojan. Tăriceanu are o reacţie dură de la Oradea, considerând că platformiştii dau dovadă de slăbiciune şi disperare. Premierul declară că platformiştii vor doar să slăbească PNL şi îi cere lui Flutur demisia din Guvern.
24 noiembrie – Senatorul PD Radu Ţîrle (foto) îşi anunţă intenţia de a candida pentru Parlamentul European, intenţie îngropată de colegii săi de partid, care nu-i acordă sprijinul, acuzându-l că nu s-a implicat în viaţa de partid. Ţîrle îşi va contrazice colegii, el amintind de delegaţia primarilor în SUA, pe care a facilitat-o.
(Foto: tirle)
26 noiembrie – Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Bihor. Se adoptă o rezoluţie de sprijin pentru Mircea Geoană şi Miron Mitrea.
1 decembrie – Aflat la Oradea de 1 Decembrie, şeful Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, acordă un interviu J.b. Olteanu crede că Valeriu Stoica şi Mona Muscă nu sunt liberali adevăraţi.
3 decembrie – Alegeri anticipate la Auşeu, determinate de moartea primarului PSD, Nicolae Teuşdea. În turul II intră candidatul PNL, Nicolae Botici, şi cel al PD, Gavril Lelea. Învingător va ieşi liberalul Botici, în timp ce pesedistul Mihai Bar recunoaşte că a făcut o greşeală de strategie.
8 decembrie – Deputata PD Ionela Bruchental-Pop anunţă că proiectul susţinut de ea, Legea Coş-Bebe, a fost votat de Parlament şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007.
(foto: ionela)
13 decembrie – Liberalul Cornel Popa e ales în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, în funcţia de chestor.
14 decembrie – Şeful CJ Bihor, Kiss Alexandru, e ales vicepreşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Vest.
21 decembrie – Cabinetul Tăriceanu alocă 700 miliarde de lei vechi Bihorului, din fonduri extrabugetare.
22 decembrie – PLD apare şi în Bihor. Fostul lider al PNL Oradea, Gavril Grebenişan, anunţă că a primit împuternicire de la Bucureşti pentru a constitui filiala PLD Bihor.
(grebe)
Calin Corpas
Trimite articolul
XBravo Bolojan… restul => LA SAPA!