Unii orădeni ne-au sesizat că la diferite unităţi cu profil medical li s-ar fi perceput anumite taxe, cu sume mici şi presupun că ar fi vorba de coplata anunţată la finele anului trecut de Ministerul Sănătăţii.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sanatate Bihor transmit însă că mecanismul de coplată nu se aplică încă şi nu va fi funcţional decât prin primăvară, după introducerea în contractul-cadru pe anul în curs.
Sistemul de coplată prevede plata unei taxe la consultaţii şi laborator, dar nu mai mult de 600 lei/pacient. Pacienţii vor plăti pentru o consultaţie la medicul de familie 5 lei, iar la o consultaţie la spital va fi de 10 lei.
Gratis peste 600 lei
Dacă un pacient are ghinionul de a avea probleme de sănătate de mai multe ori într-un an, după ce a plătit în cadrul sistemului de coplată suma de 600 lei, va fi tratat gratuit în caz că mai are nevoie. Opt milioane de români însă vor fi scutiţi de această taxă. „Pensionarii cu pensia sub 700 de lei pe lună vor fi exceptaţi de la co-plată, copii până la vârsta de 18 ani şi tinerii elevii şi studenţii de la 18 până la 26 de ani, dacă nu au alte venituri din alte surse; de asemenea, bolnavii incluşi în programe naţionale de sănătate dacă nu realizează venituri de muncă”, a anunţat anul trecut ministrul Cseke Attila.
Pe tichet
Conform iniţiativei ministeriale, fiecare pacient va primi un tichet moderator cu care se va prezenta la medicul de familie, la mediul specialist sau la spital, singurele compartimente unde pacienţii nu vor fi trataţi în sistem de coplată fiind serviciile de urgenţă.
Attila Cseke este de părere că prin sistemul coplăţii vor ajunge anual în sistemul de sănătate aproape 380 de milioane de lei.
Coplata reprezintă o contribuţie personală a pacientului la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!