Dintre aceștia, 45 au primit și un sprijin pentru reintegrare, în cuantum de 3300 RON, pentru a facilita reinserția în țara de origine. Acest sprijin poate fi: material – mobilier de bază, îmbrăcăminte, alimente, plata chiriei; ajutor medical; achiziţia de echipamente profesionale sau materiale pentru demararea unei afaceri; cursuri vocaţionale; cazare temporară sau alt sprijin în funcţie de nevoile identificate.
Dintre aceste opțiuni, antreprenoriatul a fost soluția aleasă de cei mai mulți dintre migranți, aceștia primind echipamente sau materiale pentru demararea unei mici afaceri. Soluțiile au fost diverse, adaptate fie specificului local din țara de origine a migrantului, fie calificării profesionale a acestuia.
Un exemplu de soluție aleasă pentru reintegrare este cel al lui Roldante, din Filipine, acesta venind in România în anul 2011 pentru a lucra într-un salon de coafor.
La finalul contractului a rămas în România, deși dreptul de ședere îi expirase. Pentru a nu avea probleme legale, în februarie 2013 decide să se reîntoarcă acasă prin intermediul programului RVAR.
Cu sprijinul de reintegrare el a cumpărat echipamentele necesare deschiderii propriului salon de coafor.
Acum este extrem de mulțumit că se află aproape de familia sa. Își pune mari speranțe în salonul nou deschis iar faptul că este acasă, alături de cei dragi, este o motivație extrem de puternică să-și dezvolte afacerea.
Frizerii, mașini de făcut harissa (condiment specific Africii de Nord), materiale pentru deschiderea de șaormerii, micro ferme, motostivuitoare sau magazine cu diverse tipuri de produse sunt doar alte câteva tipuri de afaceri deschise de migranți cu ajutorul sprijinului de reintegrare.
“Migranții nu primesc ajutorul de reintegrare sub formă de bani ci în produse sau servicii. Ei sunt astfel motivați să se gândească la cum pot optimiza acest sprijin, cum îl pot transforma într-o sursă de venit pe termen mediu sau lung”, au declarat reprezentanții OIM.
Prin intermediul acestui program, pot alege să se întoarcă acasă străinii aflați fără forme legale în România, solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse sau cei care nu au primit încă o decizie definitivă dar aleg să renunțe la procedură și să se întoarcă acasă.
Pe lângă repatrierea propriu-zisă și sprijinul de reintegrare, migranții care aleg să se întoarcă în țările de origine, mai pot beneficia de cursuri vocaționale sau de pachete sociale adresate celor aflați în dificultate.
Persoanele care doresc mai multe informații despre repatrierea voluntară se pot adresa: Biroului OIM în România, telefon 021 – 210.30.50/ 021 – 211.44.54, e-mail iombucarest@iom.int, www.oim.ro.
Proiectul beneficiază de co-finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Fondului European de Returnare, Programul Anual 2011, Programul General “Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, contract nr. Ref.: RF/ 11.01–01.01.
Citiți principiile noastre de moderare aici!