Un invitat special va conferenţia joi, la Oradea, pe tema „Educaţia de azi şi abilităţile de viaţă”.
Profesorul Florian Colceag, matematician, doctor în economie, psihopedagog, preşedintele IRSCA Romania şi EDUGATE – Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi şi Talentaţi, este supranumit „antrenorul de genii”. Profesorul Colceag are o experienţă de peste 20 de ani în educarea copiilor supradotaţi şi antrenarea copiilor olimpici cu care a obţinut mai mult de 60 de medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de matematică.
„Educăm pentru viaţă”
Astfel, pe 9 octombrie, de la ora 16, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, va avea loc conferinţa cu participare gratuită – „Împreună educăm pentru viaţă” desfăşurată în cadrul proiectului cu acelaşi nume, finanţat prin programul de finanţări nerambursabile al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.
„Conferinţa, cu durata de patru ore, va reuni cadre didactice, părinţi, profesori, psihologi şi alţi specialişti pentru a discuta despre dezvoltarea de la vârste fragede a abilităţilor care ne ajută să avem o viaţă împlinită – numite abilităţile de viaţă”, anunţă Teodora Duţă de la Asociaţia Pro Cariere.
În cadrul conferinţei, nouă specialişti pasionaţi de domeniul lor vor prezenta soluţii şi exerciţii practice pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă.
După prezentările în plen vor avea loc simultan nouă ateliere de lucru.
În cadrul atelierelor, invitaţii noştri deosebiţi, profesori, psihologi şi alţi specialişti ne vor familiariza cu o serie de metode prin care putem stimula dezvoltarea următoarelor abilităţi începând cu cele mai mici vârste până la vârsta adolescenţei.
În încheiere, de la orele 19:30, va fi o sesiune de întrebări, răspunsuri şi concluzii. Organizatori sunt Asociaţia Pro Cariere şi Fundaţia Comunitară Oradea iar parteneri educaţionali sunt IŞJ Bihor, IRSCA Gifted Education, Universitatea din Oradea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Bihor, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” şi Cabinet psihologic Liana Orţan. Detalii se pot afla de pe site-ul www.procariere.ro sau pe pagina de Facebook a Pro Cariere.
„Înflorim în haos”
Anul trecut, profesorul Florian Colceag a oferit un foarte interesant interviu pentru Jurnalul.ro, care poate fi lecturat la adresa:
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/antrenorul-de-genii-prof-dr-florin-colceag-romanii-infloresc-in-haos-si-asta-este-partea-extraordinara-649633.html
Spicuim din observaţiile profesorului Colceag: „Românii se caracterizează printr-un cuvânt care spune totul: complexitatea. Capacitatea integratoare pe multe domenii şi pe mai multe dimensiuni ale problemei şi nivele de complexitate. Aceasta este caracteristica inteligenţei româneşti. Dată, în mod paradoxal, tocmai de această paradigmă a prostului satului. Pentru că oamenii aceştia s-au confruntat cu o situaţie absolut uluitoare. Nefiind sprijiniţi, au trebuit să se lupte cu o diversitate de probleme şi atunci au dezvoltat o capacitate de a rezolva probleme de mare complexitate care este extraordinară şi aproape unică. Nu e chiar unică, dar este, la câteva popoare (indieni, ruşi, evrei, chinezi), mai prezentă. Alte popoare au alte tipuri de genialitate. Tehnică, administrativă, etc. etc. Dar noi suntem oamenii haosului. Noi înflorim în haos. Şi asta este partea extraordinară”.
Prelegerile celor nouă specialişti
– Abilităţi de muncă în echipă – prof. Lioara Beltechi
– Abilităţi de comunicare şi relaţionare – psih. Simina Hinţ
– Abilităţi artistice, practice, creativitatea – prof. înv. primar Mariana Lucaci
– Menţinerea sănătăţii mentale şi fizice – antrenor de sănătate Liana Orţan
– Voluntariatul, ca abilitate de viaţă – expert în dezvoltare comunitară Lorena Stoica
– Autocunoaşterea şi gestionarea emoţională – lect. dr. Carmen Bora
– Managementul financiar şi autogospodărirea – prof. Andreea Roşu
Abilităţi de luare a deciziilor – asist. dr. Andra Perţe
Abilităţi de informare, învăţare – prof. dr. Florian Colceag
Citiți principiile noastre de moderare aici!