Cunoscut şi ca „doctorul care vindecă cu vorba”, medicul coordonator al Maternităţii Oradea, Petru Chitulea e gata să le ajute pe femei să se pregătească pentru cel mai important moment din viaţă: acela în care devin mame. Pentru naştere viitoarele mămici trebuie să se pregătească exact ca pentru o competiţie sportivă, fiindcă nu mergi la concurs neantrenat ”, spune reputatul ginecolog. Totul se va întâmpla în primul Centrul integrat pentru pregătirea pentru naştere din România, care va fi inaugurat pe 8 martie, la Oradea. În acest fel, coordonatorul Maternităţii Oradea ridică mănuşa aruncată de primarul Bolojan care considera că unitatea spitalicească este dotată, din punct de vedere logistic, la nivel mondial şi că, de acum încolo, este treaba medicilor.
Ideea unui astfel de centru, care a funcţionat o vreme în sistem privat, s-a conturat după ce doctorul Chitulea a făcut o vizită la Clinica din L ille şi a constatat că acolo erau mai mulţi pshihologi decât ginecologi şi obstetricieni care se ocupau de gravide. Concluzia care este menţionată şi în cartea „Actualitatea în obstetrica şi ginecologia orădeană ” este aceea că „în ciuda marşului triumfal din acest domeniu, generat de un sistem sanitar actual bine articulat şi foarte eficient în anumite limite, obstetrica actuală s-a lovit de o serie de probleme pentru a căror depăşire nu au fost suficiente mijloacele tehnologice sofisticate aruncate în luptă, deoarece se autolimitau prin concepţia îngustă a «medicinei de organ».
În acest context a apărut imperios necesară redescoperirea medicinei holistice şi pshihosomatice, despre care Egon Diczfalussy spunea, parafrazândul pe Malraux, că : medicina secolului XXI va fi pshihosomatică, sau nu va fi deloc». Astfel, a devenit evident faptul că însăţi feminitatea este condiţionată, în primul rând pshihic, sexul genetic fiind, uneori, mult mai puţin important din punct de vedere al existenţei individuale”. Un alt argument al medicului orădean este concluzia la care a ajuns obstetricianul Dick Read care consideră că naşterea normală nu trebuie să doară, naşterea devine dureroasă doar când este patologică. De altfel, naşterea dureroasă reprezintă un cerc vicios compus din anxietate, tensiune, spasm, durere.
În timpul cursurilor, mamele vor fi învăţate să-şi managerieze pshihosomatic naşterea: pregătirea complexă pe tot parcursul sarcinii, informarea, condiţionarea gravidei de a percepe sarcina şi naşterea ca fenomene fiziologice şi profund pozitive, precum şi o mare varietate de tehnici: gimnastică respiratorie, trening autogen, de focalizare a atenţiei spre altceva decât contracţiile uterine percepute ca dureroase.
Economie de suferinţă
În cartea sa, doctorul Petru Chitulea vorbeşte şi despre o altă metodă de control a durerii, „Tehnicile de hipnorelaxare la naştere care au avantaje evidente din punct de vedere al eficienţei: travaliu mai scurt , medicaţie minimă, manevre obstetricale reduse, cât şi din punct de vedere al timpului afectat (nu necesită pregătire îndelungată în sarcină). Toate aceste tehnici de hipnorelaxare se bazează pe sugestia conform căreia, toate momentele naşterii trebuie percepute nedureros, într-o stare de conştienţă modificată, relaxare musculară, linişte, semiîntuneric şi încredere în echipa obstetricală, dar mai ales în capacităţile proprii de surmontare a naşterii, înţelese ca o încercare, ca o măsură a propriei capacităţi de a realiza un act profund feminin şi pozitiv”.
„Pentru multe dintre mămici sala de naşteri este asemuită cu sala de tortură, iar instrumentele folosite de medici sunt considerate instrumente de tortură. Noi vrem să schimbăm acest lucru. Atitudinea holistică, pshisosomatică obstetricală modernă se opune acestor concepţii, printr-o atitudine personalizată, plină de căldură, în care parturienta este un membru activ al echipei obstetricale, o parteneră privilegiată în acţiunea comună a cărui scop este naşterea unui făt sănătos”, a spus dr. Petru Chitulea într-o conferinţă de presă la Maternitate. În cadrul centrului, lăuzele se vor putea recupera imediat după naştere astfel încât reinserţia socială sa aibă loc cât mai rapid.
În cadrul acestui centru se va face economie de :timp de spitalizare, de mijloace medicale şi, mai ales, „economie de suferinţă”. La cursul, care este gratuit, vor putea participa şi viitorii taţi. Informaţii la: 0259.41.46.30.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!