“În perioada 8 – 10 octombrie, ca urmare a Operațiunii Gustar aflată în desfășurare, inspectorii antifraudă au identificat, în punctele de trecere a frontierei Borș și Petea, trei mijloace de transport marfă din care au reținut în vederea confiscării îmbrăcăminte și încălțăminte sport, covoare și unelte diverse, în cuantum de 57.696 lei, mărfuri fără documente legale de proveniență, cu scopul de a eluda plata taxelor și impozitelor către bugetul statului”, a declarat Radu Igna, inspector șef adjunct al DRAF 6 Oradea.
Fraudă cu alcool
Antifrauda Oradea ne-a transmis că în luna septembrie s-au încheiat și verificările la un operator economic care s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin deţinerea, în afara antrepozitului fiscal, în mod nelegal, a cantităţii de 2.020 litri băutură spirtoasă, peste limita prevăzută de lege, pe de o parte, iar pe de altă parte, prin lipsa stocului de alcool etilic 96,3%, în cantitate de 1.103 litri, transmițându-se și sesizarea penală unității de parchet competente.
“Inspectorii antifraudă au constatat că operatorul economic nu desfăşoară niciun fel de activitate, sediul societăţii fiind închis, căile de acces în hala având aplicate sigilii. În urma verificării sigiliilor aplicate, inspectorii antifraudă au constatat că un sigiliu aplicat căii de acces în depozit prezintă modificări din punct de vedere al integrităţii tehnice, motiv pentru care au fost efectuate verificări specifice, constatându-se că acest sigiliu fusese înlocuit. În acest context, s-a procedat la desigilarea căii de acces în depozit, fiind identificate în interior patru recipiente având capacitatea de 1.000 litri, conţinând fiecare o cantitate de aproximativ 500 litri băutură spirtoasă de culoare vișinie, având concentrația volumică între 34% și 48% rezultate după verificările de laborator ca urmare a ridicării de probe , precum și trei cutii cu banderole”, a precizat Radu Igna. La momentul încetării activității și sigilării depozitului de către autoritatea competentă, în interior se afla un singur recipient din plastic conţinând 1.103 litri alcool etilic, lichid incolor.
Având în vedere faptul că societăţii i se comunicase anterior de către autoritatea competentă decizia prin care i-a fost revocată autorizaţia de antrepozit fiscal, operatorul economic verificat nu avea dreptul de a deţine, în afara antrepozitului fiscal, produse accizabile, respectiv băutură spirtoasă fără a fi marcată sau marcată necorespunzător. “Echipa de inspectori antifraudă a constatat situația de fapt și a procedat la estimarea prejudiciului cauzat bugetului general al statului în cuantum de 80.256 lei”, a subliniat reprezentantul ANAF Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!