Având în vedere că activitatea de monitorizare a cererii şi ofertei de substanţe noi cu efecte psihoactive, comercializate sub denumirea de „droguri legale” sau „etnobotanice”, s-a concentrat în ultimul timp la nivelul magazinelor cu puncte de desfacere fizice, iar monitorizarea exhaustivă a fenomenului trebuie să aibă în vedere şi spaţiul on-line, specialiştii ANA, în colaborare cu experţi din zona ONG-urilor, au dezvoltat o serie de indicatori de monitorizare online a evoluţiei fenomenului. Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu RHRN (Romanian Harm Reduction Network), a elaborat un proiect de cercetare mai amplu, respectiv, „Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de „droguri legale”, finanţat de UNICEF România. Proiectul va fi lansat luna viitoare şi în vederea implementării s-a realizat o grilă de evaluare a riscurilor generate de „drogurile legale” ce include şi dimensiunea on-line a fenomenului.
Cu ochii pe cautari
Indicatorii de monitorizare specifici mediului on-line se bazează pe analiza de conţinut a diferitelor surse de informaţii accesibile on-line. Ele pot fi website-uri care comercializează „etnobotanice”, interogări efectuate pe motoarele de căutare online, forumuri şi reţele sociale cu conţinut privind noile substanţe psihoactive, care se adresează populaţiei din România (fie ele înregistrate ca entitate on-line în România sau în alte ţări), surse media şi publicaţii ştiinţifice accesibile on-line.
Datele obţinute cu ajutorul interogărilor efectuate prin motoare de căutare online şi programe de monitorizare a căutărilor au fost confruntate cu informaţiile deja disponibile pe baza activităţilor de evaluare/cercetare a fenomenului la nivel internaţional.
Prin interogarea diferitelor căutări online au fost obţinute date în ceea ce priveşte popularitatea fenomenului „drogurilor legale”. În anul 2008, se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vârf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoara tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011. Judeţul Bihor nu a fost prins în acest păroiect, dar asta reprezintă o veste bună. „Bihorul nu a fost cuprins şi se poate spune că sunteţi mai feriţi de expunere în comparaţie cu judeţele Iaşi sau Cluj”, consideră Iulia Teodorescu, responsabil de relaţii cu presa al ANA.
V.T
Vanzatorii de etnobotanice rezista urgiei
Campanie Fara Etnobotanice
Citiți principiile noastre de moderare aici!