Studenţii din Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea, în parteneriat cu doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, vor derula joi,14 noiembrie a.c., de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, o acţiune de informare despre prevenirea diabetului. Campania info diabet va fi desfăşurată printre studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, ceilalţi studenți ai Universității din Oradea, dar şi în rândul orădenilor.
De reţinut că organizatorii colaborează pentru această campanie cu colegi de-ai lor din ţară, din diverse organizaţii: Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România, Societatea Studenţilor în Farmacie Iaşi, Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, Asociaţia Studenţilor Farmacişti Târgu-Mureş, Liga Studenţilor Farmacişti Timişoara, Organizaţia Studenţilor farmacişti din Cluj Napoca, Asociaţia Studenţilor Stomatologi Oradea, cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, studenţii Facultăţilor de Farmacie din România.
Flyere
Studenţii vor distribui flyere şi materiale promoţionale cu informaţii despre riscurile la care sunt expuse persoanele care suferă de diabet. Flyerele vor fi date şi la Facultatea de Medicină, la Universitate şi în locaţii cheie din Oradea.
Tot în incinta Facultăţii de Medicină, studenţii organizatori vor amenaja un stand cu materiale informative şi vor executa aici testări gratuite ale glicemiei.
În cadrul acţiunii se va susţine şi o parte teoretică, sub formă de seminar despre actualităţile în tratamentul diabetului, de către conf. prof Corina Moldovan..
Explicaţii de la studenţi
Studenţii organizatori au explicat că diabetul, una dintre marile probleme în materie de sănătate ale secolului nostru, este „şi o responsabilitate a noastră ca viitori farmacişti şi promotori ai sănătatii; să ne implicăm în informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care sunt expuse persoanele ce dobândesc sau moștenesc un diabet de tip I sau II”.
„Diabetul zaharat este caracterizat printr-o creştere cronică a glicemiei, asociată cu un risc crescut pentru diverse boli şi complicaţii severe. Se deosebesc două tipuri de diabet zaharat. Tipul 1 are la bază absenţa insulinei ca urmare a distrugerii celulelor producătoare de insulină (celule beta). Aceste celule aparţin pancreasului, formând insulele pancreatice. Incidenţa maximă este observată la copii între 11 şi 13 ani. De aceea, tipul 1 de diabet zaharat a fost numit şi diabet juvenil. În patogeneza diabetului zaharat de tip 2 sunt implicaţi atât factori ereditari cât şi factori neereditari.Tipul 2 de diabet zaharat constǎ într-o sensibilitate scăzută a celulelor organismului la insulinǎ. Acesta apare cu precǎdere dupǎ 40 de ani, motiv pentru care în trecut a fost numit diabet de vârstǎ . Factorii declanşatori sunt alimentaţia bogatǎ în grǎsimi, obezitatea şi sedentarismul. Totuşi, în ultimul timp, vârsta de instalare a diabetului tip 2 a scăzut foarte mult”, explică organizatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!