Pe 3 februarie vor avea loc alegeri anticipate în comuna Drăgăneşti. Scrutinul are loc ca urmare a accederii primarului Gheorghe Bogdan (PSD) în Parlamentul României. Bogdan a plecat deputat după ce obţinuse cinci mandate de primar în comună. În vara anului trecut, Gheorghe Bogdan fusese candidatul comun al USL Bihor, într-o comună dominată clar de pesedişti. Acum, însă, sunt toate şanse ca PSD şi PNL să candideze separat, semn că între liderii celor două filiale relaţiile continuă să fie destul de reci. Şi s-ar putea să se întâmple la fel şi în comuna Bunteşti.
Telenovela de la Holod
Liberalii iau în serios varianta unui candidat propriu, supăraţi că primarul PSD de la Holod, Ioan Horga, a renunţat la viceprimarul liberal din comună, Flore Vidican, pentru a-şi un vice din propriul partid, pe Adrian Mânz. Consolare pentru omul de la care actualul primar a şi preluat, de altfel, frâiele organizaţiei locale. Mutarea s-a făcut între Crăciun şi Anul Nou. „Pe Mânz l-am vrut de la bun început. Acum s-a format o nouă majoritate, PSD cu PDL şi PRM, după ce Vidican fusese pus viceprimar cu ajutorul PDL. Înainte era o majoritate PDL-PNL. Asta e viaţa politică!”, se justifică primarul Horga. În Consiliul Local Holod, PDL are 6 consilieri, PSD 5, PNL şi PRM câte unul. Astă-vară, Consiliul Local Holod s-a constituit cu greu, după ce consilierii locali PDL au boicotat şedinţa în două rânduri. Beneficiind de sprijinul fostului primar Daniel Cioloş şi, implicit, a grupului PDL, dar şi în ciuda dorinţei primarului ales, Vidican (PNL) ajungea viceprimar din postura de a treia variantă. Iniţial, Cioloş şi PDL încercaseră cu Virgil Ştiube, fost candidat la funcţia de primar, respectiv cu Szabo Eugen, amândoi membri PNL.
Horga spune acum că în vară el ar fi acceptat şi un viceprimar PDL, oricine altul în afara persoanei fostului primar, Daniel Cioloş. Întrebat cum a reuşit să facă acum o majoritate PSD-PDL, Horga a explicat că adversarul său, Cioloş, a absentat de la ultima şedinţă de Consiliu şi a reuşit astfel să-i convingă pe consilierii PDL să-i voteze omul în funcţia de viceprimar. Neoficial, ex-primarul Cioloş ar fi trecut de ceva vreme în tabăra liberalilor, aspect pe care colegii lui Cioloş din PDL l-au remarcat îndeosebi în recenta campania electorală pentru parlamentare.
Cert e că mişcarea lui Horga l-a deranjat pe preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, într-atât încât acesta din urmă ne-a oferit o declaraţie ironică la adresa pesediştilor, cu care teoretic ar fi aliat: „Eu îi felicit că au ajuns la o asemenea maturitate politică. Le doresc Sărbători Fericite”, au fost cuvintele lui Popa de luni.
În Drăgăneşti vor avea alegeri locale pe 3 februarie, iar candidaturile pot fi depuse până pe 14 ianuarie. PSD va avea sigur un candidat, pe actualul viceprimar, Ovidiu Banda. Nu este însă clar dacă Banda va fi însuşit şi de PNL, respectiv PC, pentru a fi desemnat candidatul comun al USL. În vara anului trecut, primarul Bogdan candidase sub sigla reunită a USL. Coloratura politică a Consiliului Local Drăgăneşti arată astfel: PSD – 6 consilieri, PNL – 1, PDL – 1, UDMR – 1, PRM – 1, PER – 1. Aşadar, o comună dominată clar de PSD. Ieri, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, ne-a declarat că nu s-a luat încă o decizie dacă PNL va avea sau nu candidat propriu. Alt semn că relaţiile dintre PSD şi PNL nu sunt prea calde. Nici nu mai e cazul ca cele două tabere să mimeze dragostea reciprocă, după ce au trecut cu bine laolaltă „pârleazul” numit anul electoral 2012… Nu se cunoaşte încă nici numele candidatului PDL Bihor.
Anticipate şi la Bunteşti
Şi în comuna Bunteşti se aşteaptă alegeri anticipate, pentru componenţa Consiliului Local. Acest organism se blocase curând după alegeri, după ce viceprimarul Traian Turle a schimbat barca politică, trecând de la PDL la PSD (USL). Fără să-şi schimbe, totuşi, carnetul de partid, pentru a nu-şi pierde mandatul. Cum Consiliul Local era format din 6 consilieri PDL, 6 USL şi 1 PRM, s-a ajuns la blocarea activităţii, grupul USL boicotând şedinţele. Primarul PDL, Sorin Degău, ar fi vrut să aibă un viceprimar PRM, pentru a avea majoritatea în Consiliu. Prefectura a cerut în instanţă dizolvarea CL Bunteşti, iar pe 20 decembrie prima instanţă a dispus dizolvarea Legislativului local. Se aşteaptă ca în aceste zile Tribunalul Bihor să dea o decizie definitivă în acest caz.
Nici la Bunteşti nu se ştie dacă PNL şi PSD vor mai merge pe o listă comună, sub titulatura USL…
Citiți principiile noastre de moderare aici!