Inspectorii sanitari bihoreni au profitat de ocazie şi au pus la cale „o manifestare profesional-ştiinţifică”, mai exact o întâlnire cu mai mulţi factori medicali implicaţi şi au discutat despre rezistenţa la antibiotice. Scopul final al întâlnirii este administrarea cu precauţie de antibiotice, care, în tot mai multe cazuri, fac mai mult rău decât bine pacienţilor.
Pericol
Inspectorii sanitari spun că antibioticele sunt medicamente foarte valoroase în tratarea sau prevenirea tuturor infecţiilor cauzate de bacterii, dar că folosirea lor excesivă şi frecventă dezvoltă rezistenţa bacteriilor la antibiotice.
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor spun că abuzul de antibiotice în gripă şi răceală dăunează sănătăţii, iar tratamentul ulterior al infecţiilor provocate de bacterii rezistente necesită medicaţie mai scumpă, durează mai mult şi poate implica internări mai lungi în spital. În Uniunea Europeană, Islanda şi Norvegia, spun inspectorii bihoreni, 25.000 de persoane mor anual din cauza infecţiilor bacteriene care nu răspund la antibiotice, mai ales in spitale.
Medicii inspectori recomandă antibioticele a se administra circa 24 de ore după anumite intervenţii chirurgicale şi teste diagnostice, sau când sunt introduse în corp mini-dispozitive (sonde, catetere etc.).
Prin urmare, bihorenii sunt sfătuiţi să nu ceară medicului reţetă de antibiotice pentru orice infecţie fiindcă antibioticele vindecă doar infecţiile bacteriene, iar dacă nu sunt potrivite pentru o anumită formă de boală se vulnerabilizează organismul. Antibioticele nu se dau de la o persoană la alta, iar tratamentul trebuie urmat integral, chiar dacă bolnavul se simte mai bine după primele doze.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!