Bolnavii internaţi cu probleme respiratorii la secţia de Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie, au primit măşti ca să le poarte când ies pe hol, când merg la sala de tratament sau în alte cabinete. La Izolator se ard toate materialele pe care le folosesc bolnavii cu gripa nouă şi, în timpul internării ei trebuie să se dezinfecteze pe mâini nu doar să se spele cu apă şi săpun.
Asistenta de igienă urmăreşte modul în care se respectă regulile noi impuse de la apariţia primelor două cazuri de gripă nouă, unele dintre ele specifice şi în perioadele de carantină din anii precedenţi.
Fiindcă nu au mai apărut cazuri nou, conducerea Spitalului TBC a decis să nu declare încă stare de carantină la cele două secţii de infecţioase.
Ambulanţa, pregătită
Echipajele medicale de urgenţă de la Ambulanţa Bihor dispun de echipamente complete pentru a se proteja în caz că sunt solicitaţi să asiste transportul unui bolnav cu gripă nouă de la Oradea la Cluj. Cu salopete albastre, mănuşi, măşti, urgentiştii de la Ambulanţă vor putea să aibă grijă de pacienţii cu A/H1N1 în maşina de urgenţă.
Pe baza unor directive ministeriale, inspectorii sanitari vor lua unele măsuri din cauza accentuării transmiterii în comunitate a virusului gripal de tip nou.
Şefii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a înştiinţat ieri medicii de familie, medicii din unităţile şcolare şi unităţile sanitare cu paturi că trebuie să anunţe D.S.P. despre orice eveniment potenţial epidemiologic pentru gripa de tip nou. În unităţile şcolare, medicii trebuie să facă mai riguror triajul epidemiologic al colectivităţii respective, dar şi să promoveze spălarea corectă a mâinilor mai des.
Măşti peste tot
Medicii de familie au fost înştiinţaţi că trebuie să poarte echipament de protecţie complet (halat, mănuşi, bonetă, inclusiv mască specifică) atunci când acordă consultaţii persoanelor cu simptome respiratorii. În spitale, managerii trebuie să asigure personalului echipamentul de protecţie complet, să instruiască personalul privind utilizarea echipamentului de protecţie, respectarea cu stricteţe a orarului vizitatorilor şi limitarea numărului de vizitatori la o persoană bolnavă.
Şeful DSP, dr. Marius Pârcioagă, roagă din nou populaţia să conştientizeze importanţa limitării virusului A/H1N1 prin izolarea la domiciliu la semnele de boală specifice: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi dacă starea de sănătate se agravează, să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie sau gratuit, la telefonul de urgenţă 112 . Persoanele afectate se pot prezenta şi la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital, a informat dr. Pârcioagă. El sfătuieşte bihorenii sănătoşi să evite vizitarea cunoştinţelor şi rudelor internate în unităţile sanitare cu paturi.
Otilia Şandor
Al doilea caz de gripă porcină din Bihor a fost confirmat
Primul caz de A/H1N1 din Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!